Tips Tangkapan Gerhana Bulan Guna Telefon Pintar

Malam ini berlaku peristiwa yang menarik di langit, iaitu gerhana bulan penuh, di mana orbit bulan lebih dekat ke Bumi, sehingga bulan kelihatan lebih besar.

Tentu saja ramai yang ingin abadikannya kerana ia agak jarang berlaku.

Sekiranya anda mempunyai kamera DSLR dengan lensa telefoto yang cukup, tangkapan baik dapat dilakukan.

Namun, bagi kebanyakan orang yang hanya mempunyai kamera telefon pintar, bolehkah ia dapat menangkapnya?

Ya, di sini ada beberapa cadangan untuk menjadikannya tangkapan itu cantik.

Jika anda ingin menangkap gambar bulan seperti ini, kamera telefon pintar boleh melakukannya, dengan bantuan teleskop atau sekurang-kurangnya teropong, atau kanta tambahan telefoto tambahan ke telefon pintar dengan pembesaran yang mencukupi.

Dengan kamera telefon pintar tanpa bantuan lensa pembesar, ia masih dapat menangkap gerhana bulan dengan baik dengan tangkapan yang berbeza.

Biasanya kita bingkaikan dengan gambar landskap, ia boleh digabungkan dengan alam semula jadi, pokok, bandar dan latar.

Bergantung pada kreativiti.

Gambar bulan dengan bentuk bola putih yang kecil dengan langit yang mengelilinginya, ditangkap dengan kamera telefon pintar tidak kelihatan menarik.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk menangkap imej gerhana bulan dengan kamera telefon pintar yang lebih baik.

1. Jika boleh, pilih lokasi yang tinggi, yang agak gelap.

Lokasi yang tinggi biasanya kurang halangan, kurang pencemaran, dan lokasi yang agak gelap membolehkan kita mengambil gambar yang lebih fokus pada bulan, kerana cahaya yang terang dapat mempengaruhi imej.

Kini, banyak kamera telefon pintar yang dilengkapi dengan mod manual (pro), di mana kita boleh menetapkan jumlah ISO, EV, bukaan panjang, AWB, dan sebagainya.

Gunakan mod ini, dengan tetapan utama menggunakan ISO sekecil mungkin supaya imej malam tidak banyak bunyi, mengurangkan EV, dan diganti dengan lubang lensa yang lebih panjang. Bagi kamera telefon pintar ia boleh mengambil kontur semula jadi di sekitar dengan agak baik dan bulan tidak terlalu terang.

Sila cuba mengambil gambar dengan kelajuan shutter yang berbeza untuk mendapatkan bukaan yang paling sesuai, dan sudah tentu tidak menggunakan lampu kilat.

Dalam gambar mod manual ini, tetapkan jarak fokus kamera dengan fokus manual ke penghabisan ‘limit’ dan atur komposisi dengan baik.

Bulan tidak semestinya berada di tengah, komposisi peraturan ketiga boleh digunakan.

Untuk lebih mudah, kamera telefon pintar boleh dipaparkan pada garisan grid, untuk membantu komposisi.

Komposisi yang baik membolehkan gambar gerhana bulan telefon pintar kita sesuai untuk dipamerkan di media sosial.

Bagi mereka yang tidak mempunyai manual pro pada telefon pintar mereka, boleh mencuba beberapa aplikasi di kedai aplikasi, seperti manual kamera, FV-5, dan sebagainya.

Sesetengah kamera telefon pintar juga menyokong mengambil gambar dalam mod RAW, atau imej yang tidak dimampatkan supaya data imej masih lengkap seperti yang sedia ada.

Ia boleh menguasai penyuntingan gambar dan boleh terus mencuba mod ini untuk mengedit maksimum.

3. Kecuali kamera mempunyai zoom optik, jangan zoom gambar digital untuk mengambil gambar.

Zoom digital akan kelihatan kasar. Untuk butiran yang masih baik apabila dipotong, perlu gunakan megapixel maksimum dari kamera.

Jangan gunakan tapisan digital apabila mengambil gambar bulan, sebaiknya menyunting seperti perubahan profil warna, menambah sifat dan sebagainya, dilakukan kemudian.

4. Gunakan tripod, sama ada tripod besar atau mini, atau letakkan kamera telefon pintar anda pada objek pegun, seperti dinding, batu atau pagar.

Gambar malam adalah mudah menjadi kabur, terutamanya jika kita menggunakan kelajuan pengatup yang lebih lama.

Jangan lupa, bersihkan lensa kamera, untuk mendapatkan gambar yang benar-benar tertumpu, dan gunakan masa, contohnya 2-5 saat pada tetapan kamera, supaya gambar -gambar baru diambil selepas beberapa saat dapat menekan butang pengatup.

Kita perlu mempunyai persiapan dan boleh mengambil gambar perubahan bulan yang menarik, dari bulan purnama atau bluemoon, ke gerhana, dan kembali lagi.

Ambil setiap saat yang boleh dipaparkan satu persatu, atau digabungkan dengan aplikasi penyuntingan gambar untuk mendapatkan gambar bulan yang bergerak dan berubah.

Selamat berburu mendapatkan gambar gerhana bulan, dan jangan teragak-agak untuk memuat naik di media sosial.

Jangan takut kritikan, kerana pengkritik akan membuat kita dapat melakukan sesuatu dengan lebih baik.- SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.