Tandas Rosak, Pesawat Patah Balik

OSLO – Sebuah penerbangan yang berlepas dari ibukota Norway untuk ke Munich City, Jerman, terpaksa berpatah balik ke lapangan terbang kerana kerosakan tandas.

Laporan mengatakan penerbangan itu dibatalkan kerana masalah yang terdapat di tandas pesawat.

“Benar, penerbangan DY1156 dengan penerbangan dari Oslo ke Munich terpaksa kembali ke lapangan terbang Oslo apabila mendapati ada masalah dengan tandas,” kata penasihat komunikasi penerbangan Norway Fatima Elkadi kepada laman web berita Dagbladet.

Ironinya, di dalam pesawat itu terdapat 85 penumpang yang merupakan tukang paip dari syarikat Rorkjop.

Ketua Pegawai Eksekutif Rorkjop, Frank Olsen mengakui, dia sebenarnya ingin membantu mengatasi masalah pesawat tandas, tetapi usaha itu dihalang oleh halangan teknikal.

“Sudah tentu kami mahu mengambil tindakan untuk membaiki tandas berkenaan, tetapi malangnya peningkatan hanya boleh dilakukan dari luar pesawat.”

“Di samping itu kami tidak mahu mengambil risiko kepada kakitangan kami bekerja pada ketinggian 10,000 meter,” kata Olsen.

Salah seorang penumpang, yang juga seorang tukang paip, Hans Odegard mengakui insiden ini agak tidak masuk akal, kerana penumpang kapal terbang begitu banyak pakar yang tahu mengendalikan masalah tandas.

Penerbangan itu akhirnya terbang semula selepas juruteknik di lapangan terbang membaiki kerosakan dan tandas tersebut.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.