Jerung Pun Suka Swafoto?

Siapa kata hanya manusia yang boleh swafoto? Sesetengah haiwan sering ditangkap dengan kamera pemerhati yang diletakkan bersama.

Selepas laporan swafoto yang dibuat monyet hitam Naruto, kali ini seekor jerung atau hiu putih yang besar membuat aksi menggelengkan kepala dengan kamera penyelidikan tersebut.

Haiwan itu berebut kamera penyelidikan itu dan dibawa ke dalam air dan kemudian menyeretnya ke permukaan.

Mungkin anda berfikir bahawa ia hanya satu kebetulan.

Walau bagaimanapun, ikan hiu putih bukan hanya sekali berbuat demikian, tetapi dilakukan hampir tiga kali.

Para penyelidik juga mengesyaki bahawa jerung yang mempunyai nama sains Carchaodon carcharias tidak hanya berminat dengan umpan yang berdekatan tetapi juga dengan kamera.

“Isyarat elektrik kamera mungkin juga mencetuskan minat yu, kerana yu dapat mengesan isyarat elektrik dalam air, termasuk degupan jantung ikan,” kata Andrew Nosal, pembantu profesor persekitaran dan ilmu marin di University of San Diego yang tidak terlibat dalam penyelidikan, seperti dipetik dari Live Sains, Jumaat (27/10/2017).

Beliau meneruskan, walaupun air masin adalah konduktor elektrik yang baik, isyarat ini (elektrik) hanya dapat dikesan pada jarak dekat.

Fenomena ini jarang berlaku di kepulauan Kermadec atau juga dikenali sebagai Rangitahua, 1,000 kilometer dari New Zealand.

Pada masa itu, para penyelidik baru sahaja memasang video bawah air (BRUV), sebuah peranti yang mempunyai dua kamera video dan tiub suapan yang terikat pada bingkai keluli.

Biasanya penyelidik akan menyebarkan BRUV selama 60-90 minit ke dasar laut untuk merekodkan kehidupan marin yang menghampirinya.

“Apabila peralatan berada di dasar laut, kami tidak mempunyai siaran langsung. Jadi kami tidak tahu apa yang akan kami lihat hingga saatnya meninjau rakaman di terakhir pada hari tersebut,” ujar Adam Smith, seorang pensyarah statistik di Massey University yang juga terlibat dalam kajian ini.

Siapa yang akan berfikir jika akhirnya, jerung putih besar menghampiri kamera.

Rakaman ini menunjukkan bahawa jerung melelungkan suapan selama beberapa minit sebelum menghampiri kotak suapan.

Dia kelihatan sangat agresif.

“Kemudian, (jerung) dengan mudah mengambil keseluruhan set BRUV, berenang dengannya dan turun kembali ke dasar laut, tiga kali sebelum dia hilang minat dan berenang meninggalkan kamera tersebut,” kata Smith.

Ada kemungkinan bahawa “jerung benar-benar lapar, teruja dan mungkin keliru dengan alat yang tidak pernah ada sebelum ini,” kata Nosal.

Walaupun gembira dengan swafoto dari hiu putih besar itu, penyelidik Massey tidak galakkan membuat rakaman kepada jerung yang lain.

“Kami gembira melihat sejumlah besar yu di beberapa pinggiran yang tenggelam daerah tropika dan Kepulauan Kermadec New Zealand, tetapi ada beberapa lokasi lain yang mengejutkan, mungkin kerana penangkapan yang berlebihan,” kata Smith.

Penyelidik masih meneliti rakaman yang mereka kumpul dari BRUV.

Kajian itu adalah sebahagian daripada ekspedisi enam minggu di Pasifik barat daya yang merangkumi perairan di sekitar wilayah Perancis New Caledonia, Fiji, Tonga, Kermadec dan New Zealand.

Di samping menyediakan nombor bancian, data itu akan memberikan maklumat tentang tingkah laku haiwan dan spesies mana yang hidup dalam jenis habitat tertentu.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.