1MDB: Pertikaian Mac 2015 Mungkin Ada Asas – Najib

KUALA LUMPUR: Bukti ditunjukkan Pengerusi Kumpulan Media The Edge, Datuk Tong Kooi Ong, berhubung kemelut 1Malaysia Development Berhad (1MDB), sekitar tiga tahun lalu tidak utuh kerana bersandarkan siri e-mel yang dicuri, malah pelakunya terbabit dalam tindakan peras ugut.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, ketika menjelaskan perkara itu berkata, pencuri e-mel PetroSaudi International Ltd (PetroSaudi) berkenaan kemudian disabitkan kesalahan di mahkamah Thailand dan berdepan tuduhan jenayah.

“PetroSaudi dimiliki oleh Tareq Obaid dan Putera Turki bin Abdullah yang pada ketika itu adalah anak ketujuh dan kesayangan Raja Abdullah serta memegang jawatan Gabenor Riyadh, iaitu wilayah paling besar di Arab Saudi dan ibu kota negara berkenaan.

“Pada masa itu, kami juga bertanya kepada PetroSaudi mengenai kesahihan segala dakwaan yang tersebar, namun jawapan melalui surat rasmi syarikat berkenaan menyatakan ia palsu dan GoodStar adalah dan sentiasa di bawah pemilikan PetroSaudi.

“Ketika itu, apa juga pembayaran dibuat kepada PetroSaudi dikembalikan berserta keuntungan dalam bentuk unit dana, malah ia dijamin Aabar Corporation dan dimiliki IPIC yang memiliki aset dua kali ganda lebih besar daripada Khazanah Nasional Berhad (Khazanah).

“Juruaudit yang juga antara empat syarikat audit terbesar di dunia bagi 1MDB mengesahkan kewujudan nilai unit jaminan Aabar,” katanya menerusi kenyataan di Facebook rasminya, hari ini.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang, hari ini membidas Najib susulan kegagalannya menjawab pendedahan Kooi Ong berhubung pertemuannya dengan bekas Menteri Kewangan itu pada Mac 2015 lalu sehingga berdepan tindakan punitif, sekali gus memberi asas untuk masyarakat mempercayainya.

Menjawab ‘serangan’ itu, Najib menjelaskan, peguam-peguam ternama seperti ‘Wong and Partners’ yang diupah 1MDB untuk menyediakan perjanjian dan meneliti transaksi 1MDB dengan pelbagai syarikat asing tidak pernah menyuarakan sebarang kepincangan.

Lanjutan pertemuan dengan Kooi Ong, Najib berkata, kerajaan melaksanakan perjanjian penyelesaian pada Jun 2015 dengan IPIC dan menukar unit dana berkenaan dengan syarikat berpangkalan di Abu Dhabi itu mengambilalih bon AS$3.5 bilion.

“Saya sendiri menghubungi Putera Raja Emiriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Mansour dan baginda segera membayar AS$1 bilion kepada 1MDB sebagai memulakan proses terbabit, malah ketika itu tiada petunjuk bahawa jaminan unit atau jumlah dibayar 1MDB kepada Aabar-BVI adalah satu penipuan.

“Bagaimanapun, hanya pada penghujung 2015, IPIC mempertikai jaminan itu atau menafikannya sebagai pemilik Aabar dan ini terjadi selepas orang kuat Putera Raja UAE, Khadem Al Qubaisi, dipecat daripada jawatannya sebagai Pengarah Urusan IPIC.

“Selain perjanjian penyelesaian dengan IPIC, kerajaan memulakan siasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dan pengauditan 1MDB. Inilah keadaan yang berlaku selepas Kooi Ong memberitahu saya pada Mac 2015,” katanya.

Mengakui kemungkinan luahan pada Mac 2015 itu mempunyai asas, Najib bagaimanapun berkata ia bersandarkan dakwaan kakitangan dibelenggu rasa tidak puas hati, berbanding penjelasan dikemukakan Gabenor Riyadh, Putera Raja Arab Saudi, juruaudit antarabangsa dan pengurusan tertinggi Aabar. – BERITA HARIAN

4 thoughts on “1MDB: Pertikaian Mac 2015 Mungkin Ada Asas – Najib

 • November 30, 2018 at 9:16 am
  Permalink

  Otak kau? Kukuh bukti ngok??

  Reply
 • December 1, 2018 at 4:32 pm
  Permalink

  Duit TH tergamak kau curi dana politik?? Apa yg selama ni kau buat?? Kau ingat berkuasa selama2 nya ke?? Suka2 je ambil duit TH? Apa lagi kau sudah curi belum sprm polis tahu?? Dakwa juta2 byr jamin juta2 rampasan dlm rumah pun juta2
  ..kroni2 kau pun byr ikat jamin juta2?? Mana ambil duit?? Senang je dapat?? Ada lagi ke kuncu2 kau yg belum disiasat?? Heran pelik ni?? Mana datang duit2 tu?? Byk sgt ada je duit byr jamin?? Duit gaji ke??
  Usah lah takbur bongkak angkuh sombong bodoh..allah swt lagi kaya..!! Nk tepis tk ngaku berapa lama 30tahun?? Tkde maruah tk malu ke?? Rakyat sana sini cakap hal kau?? Kau tk rasa bersalah ke?? Nk cabar undang2 ke?? Tk sedar2 diri yg kau akan dihukum seberat2nya pecah amanah rasuah gubal wang haram..byk lagilah… rakus zalim kejam khianat pd rakyat yg salah pilih??
  Perosak segala2nya…tk layak dimaafkan olih sesiapa..TH org2 islam yg melabur?? Perompak penyangak penyamun pencuri pengsonglap semua pakej ada pd kau?? Rakyat sudah tahu kejahatan2 yg kau buat?? Tk dapat tepis lagi…?? Smga dihukum seberat2nya org yg tk berguna ni dan kuncu2 nya..!!

  Reply
 • December 1, 2018 at 4:33 pm
  Permalink

  Duit Tabung Haji pun kau curi??

  Reply
 • December 1, 2018 at 4:35 pm
  Permalink

  Rakus kejam zalim khianat..perompak

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.