Tanpa Kaum India, Malaysia Tidak Semaju Hari Ini Kata PM Najib

KUALA LUMPUR ― Masyarakat India di Malaysia memainkan peranan penting dalam membangunkan negara kerana mereka sentiasa berada di barisan hadapan tadbir urus, perkhidmatan awam, sektor perniagaan, hiburan, pendidikan dan makanan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ketika menyampaikan ucaptama pada Persidangan Pemimpin Perniagaan Asia 2017 di sini malam tadi, Najib berkata tanpa masyarakat itu, Malaysia tidak akan membangun seperti hari ini dan mereka merupakan penyebab utama bagi Malaysia dan India menjalin hubungan yang lebih rapat lagi mesra.

“Masyarakat India adalah komponen penting daripada kepelbagaian kita, budaya dan agama mereka membantu membentuk kekayaan budaya dan kemajmukan negara kita – yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama tetapi membentuk Satu Malaysia.

“Oleh kerana mengiktiraf sumbangan mereka, kita melancarkan Pelan Tindakan Pembangunan Masyarakat India pada April tahun ini, dan saya yakin pelan sepuluh tahun itu akan memainkan peranan utama dalam memperkasakan semua kelompok masyarakat India di Malaysia,” kata Najib, lapor Bernama.

Persidangan dua hari itu, yang dianjurkan oleh The Economic Times, yang berpangkalan di India, mengumpulkan pemimpin pemikir dan kerajaan serta pemimpin perniagaan dari seluruh Asia untuk terus memperjuangkan integrasi ekonomi yang lebih mantap antara negara-negara membangun dan negara-negara terkemuka di rantau ini.

Menurut kenyataan akhbar, perbincangan daripada edisi tahun ini, akan memberi tumpuan kepada langkah-langkah yang perlu diambil oleh Asia sebagai satu unit untuk mencapai matlamat pembangunan dan bergerak ke arah bukan sahaja melengkapkan ekonomi bebas tetapi juga keunggulan dalam tatacara baharu dunia.

Sementara itu, Najib juga berkata India dan Malaysia mempunyai banyak persamaan kerana rakyat dari kedua-dua negara berpegang teguh tentang perlunya untuk mengekalkan keamanan serantau dan memerangi keganasan dan ekstremisme.

Selain itu, Najib juga berkata kedua-dua negara telah diiktiraf di peringkat global sebagai dua ekonomi yang bergerak seiring.

“Kami telah menunjukkan komitmen kepada forum serantau dan pelbagai hala, berdasarkan keanggotaan dalam Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB), Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM), Komanwel, Kumpulan 15 dan Kumpulan 77 campur China, Persatuan Negara-negara Pesisir Lautan Hindi, dan Sidang Kemuncak Asia Timur sementara melalui ASEAN, kita menikmati perdagangan bebas dengan India.

“Sejak bertahun-tahun, kedua-dua negara menikmati pertumbuhan yang sihat – kita baru mencatatkan pertumbuhan 6.2 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) bagi suku ketiga tahun ini, dan Program Transformasi Ekonomi telah menyaksikan 2.26 juta peluang pekerjaan di wujudkan sejak 2010, inflasi terus rendah, dan pendapatan Negara kasar meningkat sebanyak hampir 50 peratus,” kata beliau.

Sebelum mengakhiri ucapannya, Najib melahirkan harapan bahawa persidangan itu akan mencapai matlamatnya ungtuk mengukuhkan hubungan yang mantap antara Malaysia dan India sefrta seluruh Asia. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.