Lim Kit Siang Mahu Kekalkan Logo Roket

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 29 November 2017

(The Straits Times, 18 Julai 2017) – Bekas perdana menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini dengan berani menyatakan bahawa beliau adalah “top dog” dalam Pakatan Harapan (PH), memandangkan sekarang ini beliau adalah pengerusi pakatan pembangkang dengan empat parti sebagai ahli itu.

Kenyataannya itu dibuat beberapa hari selepas beliau dilaporkan mengatakan bahawa setiap pemimpin parti dalam pakatan itu “sama sahaja antara satu sama lain” dan tiada siapa yang akan diketepikan. Menjelaskan bahawa beliau sama dengan perdana menteri “tidak rasmi” pembangkang, Dr Mahathir berkata seseorang perlu menjadi ketua kerana sebuah negara tidak boleh mempunyai tiga perdana menteri.

Pengisytiharan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai ‘top dog’ Pakatan Harapan (dan perdana menteri tidak rasmi) adalah sesuatu yang sudah diketahui ramai. Tetapi ia tidak sepatutnya menjadi sesuatu yang anda nyatakan secara terbuka (sama seperti semua orang tahu Anwar Ibrahim bersalah meliwat tetapi tidak seorang pun dari Pakatan mengatakannya secara terbuka). Mahathir, bagaimanapun, melanggar peraturan penting politik pembangkang, iaitu tidak secara terbuka mengisytiharkan apa yang sebenarnya berlaku.

DAP ‘Superman’ Hew bersusah payah memberitahu orang Cina bahawa Lim Kit Siang hanya menggunakan Mahathir untuk membuat orang Melayu bergaduh sesama sendiri. Kit Siang mahu memenangi hati kaum Cina dengan mengatakan bahawa Mahathir adalah Ali Baba dan Pakatan Harapan sebenarnya adalah Pakatan Ali Baba. Kemudian Mahathir merosakkan rancangan itu dengan mengisytiharkan bahawa beliau adalah ‘top dog’ Pakatan Harapan.

Kit Siang cukup pintar untuk tidak segera mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan Mahathir. Beliau berdiam dan membenarkan Mahathir menganggap dirinya ‘top dog’. Tetapi Kit Siang tahu bahawa kerosakan telah dilakukan dan tidak mungkin DAP boleh bertanding di bawah panji Pakatan Harapan dan menggunakan logo Harapan. DAP terpaksa menjauhi Pakatan Harapan tanpa dilihat seolah-olah DAP menceraikan Pakatan Harapan.

DAP telah pun memulakan satu perceraian tidak lama dahulu: iaitu Pakatan Rakyat. Oleh itu, mereka tidak boleh dilihat memulakan perceraian kedua: iaitu Pakatan Harapan. Malah, jika anda mengambil kira Barisan Alternatif, Pakatan Harapan akan menjadi perceraian ketiga yang dimulakan oleh DAP. Oleh itu, DAP mesti membiarkan Pendaftar Pertubuhan (RoS) menjadi alat untuk perceraian Pakatan Harapan. Kemudian DAP tidak akan dilihat sebagai penyebab perceraian kedua (atau ketiga) ini.

Maklum balas yang diterima DAP ialah ramai orang Cina tidak puas hati bahawa Mahathir adalah ‘top dog’ Pakatan Harapan. Tanggapan awal yang mereka terima ialah DAP yang mengetuai Pakatan Harapan dan Kit Siang adalah ‘top dog’ Pakatan Harapan. Jadi apabila Mahathir mengumumkan bahawa beliau adalah ‘top dog’ Pakatan Harapan, kenapa DAP diam sahaja dan tidak menentang kenyataan itu? Malah Superman Hew yang selalunya lantang itu turut senyap kali ini.

Kit Siang tahu bahawa tindakan tidak setuju dengan Mahathir bukan sahaja akan menyebabkan lelaki tua, yang tidak suka diberitahu beliau salah itu, marah tetapi akan memberi gambaran kepada orang Melayu bahawa orang Cina yang membuat keputusan dalam Pakatan Harapan. Dan mereka memerlukan sebanyak mungkin undi Melayu kerana walaupun mereka boleh mendapatkan 95% daripada undi Cina, itu sahaja tidak mencukupi.

Pendeknya, DAP perlu bercerai dari Pakatan Harapan tetapi tidak boleh dilihat sebagai yang memulakan perceraian itu. Mereka perlu membiarkan RoS memulakan perceraian itu supaya DAP boleh berpura-pura menjadi mangsa yang tidak bersalah dan bukannya penyebab.

Jika RoS menghalang pendaftaran Pakatan Harapan, itu tidak akan menjadi masalah bagi DAP. Mereka akan membuat bising sedikit hanya untuk berpura-pura mereka kecewa tetapi dalam hati mereka, mereka sebenarnya sangat gembira. Itu bermakna calon DAP tidak perlu menggunakan logo Harapan pada pilihan raya umum akan datang dan boleh terus menggunakan logo roket mereka sendiri.

DAP perlu memastikan orang Cina melihat DAP bukan di bawah Pakatan Harapan dan bahawa Mahathir bukanlah ‘top dog’ Pakatan Harapan tetapi sebaliknya Kit Siang. Bantuan terbesar yang boleh dilakukan RoS untuk Barisan Nasional adalah dengan meluluskan pendaftaran Pakatan Harapan supaya roket DAP hilang dalam pilihan raya umum akan datang. Itu akan memastikan DAP tidak akan mendapat 95% undi Cina dan akan berjuang untuk memperolehi hanya 70%.

‘Open letter to Anwar Ibrahim: Politics of hope vs Politics of hate’ (http://www.malaysia-today.net/open-letter-to-anwar-ibrahim-politics-of-hope-vs-politics-of-hate/) oleh Dr Ronnie Ooi menerangkan dengan jelas keadaan yang dihadapi oleh Pakatan Harapan. Walaupun Pakatan Harapan mempunyai sokongan yang kuat di kalangan penduduk bandar, sokongan dari luar bandar kurang. Dan itu kerana politik kebencian Pakatan Harapan, terutamanya DAP, sedang dimainkan.

DAP perlu memberitahu satu perkara kepada orang Cina sementara PPBM, PKR dan PAN perlu memberitahu orang Melayu perkara yang lain. Tetapi itu akan menjadi sukar jika DAP, PPBM, PKR dan PAN tidak lagi wujud dan digantikan oleh Pakatan Harapan. Kemudian apa yang dikatakan oleh satu parti sama sahaja dengan Pakatan Harapan yang mengatakannya. Buat masa ini, DAP boleh mengatakan satu perkara, PPBM boleh mengatakan sesuatu yang lain, PKR boleh mengatakan sesuatu yang sangat berbeza, dan PAN boleh mengatakan, sebagai contoh, ia menyokong Dr Zakir Naik dan DAP, PPBM, dan PKR boleh mengatakan bahawa itu bukanlah pendirian Pakatan Harapan.

Kit Siang kini sedar bahawa cuba untuk mendaftar Pakatan Harapan adalah satu kesilapan besar. Itulah sebabnya mengapa DAP tidak mahu mendaftarkan Gagasan Rakyat pada tahun 1990, Barisan Alternatif pada tahun 1999, dan Pakatan Rakyat pada tahun 2008. Adalah lebih baik untuk mempunyai hubungan sulit dan tidur bersama daripada mendaftar perkahwinan secara rasmi.

Dalam Barisan Nasional, dasar Umno juga menjadi dasar semua ahli komponen lain. Dan itu kadang-kadang boleh menjadi negatif. Dengan Pakatan Harapan tidak didaftarkan, DAP bukan sahaja boleh terus menggunakan logo roketnya dalam pilihan raya umum akan datang tetapi apa sahaja PPBM, PKR dan/atau PAN katakan, Kit Siang boleh mengatakan bahawa itu tiada kena-mengena dengan DAP dan DAP boleh menyelamatkan dirinya dari kenyataan atau tindakan itu.

PPBM, PKR dan PAN terbukti memalukan DAP. Dan apa sahaja yang PPBM, PKR dan PAN lakukan dan katakan, DAP akan terkena tempiasnya. Sekarang DAP boleh menepis semua itu kerana Pakatan Harapan tidak didaftarkan secara sah dan oleh itu DAP tidak terikat secara sah oleh apa yang dikatakan PPBM, PKR dan PAN.

Pendek kata, DAP boleh tidur dengan PPBM, PKR dan PAN secara percuma. Lebih baik lagi, PPBM, PKR dan PAN yang perlu membayar untuk itu. Sekarang, bukankah ini apa yang dikatakan oleh Mahathir dalam bukunya ‘The Malay Dilemma’? Ironi sekali bahawa apa yang menurut Mahathir tidak boleh dilakukan oleh orang Melayu hampir 50 tahun yang lalu adalah dengan tepat apa yang dilakukannya hari ini.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/kit-siang-wants-to-maintain-the-rocket-logo/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.