Ellie Anggap Kemenangan FFM 26 Hikmah Sebalik Keguguran Semasa Penggambaran

Petaling Jaya – Pengarah filem Penanggal, Ellie Suriaty menganggap rezeki kerana kemenangannya meraih anugerah Pengarah Harapan pada Malam Perasmian, Festival Filem Malaysia ke-26 (FFM26) merupakan hikmah disebalik keguguran yang dialami ketika penggambaran filem tersebut.

Ellie berkata, dia tidak pernah menyesali kejadian yang berlaku penghujung tahun 2011 itu kerana menganggap ia hanya sebagai ujian yang diberikan oleh Allah.

“Saya tidak terlalu bersedih atas kejadian tersebut kerana filem Penanggal  ini saya buat tentang filem seram dengan berunsur ketuhanan jadi saya anggap ia sebagai ujian daripada Allah.

“Saya tahu Allah ambil anak saya dan letakkannya di syurga dan sekarang ini hikmah yang Allah gantikan kepada saya,” ujarnya ketika ditemui selepas acara itu di Hotel Empire Subang, di sini, malam Rabu.

Ellie memenangi anugerah tersebut dengan menewaskan empat calon lain iaitu Nam Ron (Psiko Pencuri Hati), Syed Hussein (Langgar), Nik Amir Mustapha (KIL) dan Esma Daniel (Zaiton Ceritaku).

Dalam pada itu, Ellie berkata, kejayaan tersebut memberi semangat kepadanya untuk mengarah lebih banyak lagi filem jika diberi kepercayaan pihak penerbit.

Dia juga dalam perancangan untuk menghasilkan sekali lagi filem genre seram seperti Penanggal.

“Sudah tentu semangat saya membuak-buak untuk berkarya dengan lebih baik lagi, saya harap orang tidka muak untuk tonton filem seram saya sekali lagi.

“Walaupun cerita hantu tetapi ada mesej berat yang saya ingin sampaikan dan bukannya hanya hantu semata-mata,” ujarnya.

Sementara itu, Ellie turut mengakui penglibatan Allahyarham Datuk Sharifah Aini dalam filem itu memberi aura dan kelebihan terhadap karya berkenaan.

Katanya, Allahyarham merupakan seorang yang mudah memberikan kerjasama dalam pembikinan filem tersebut.

“Saya beritahu penerbit untuk ambil Allahyarham kerana saya mahu pinjam kekuatan aura gelaran Sharifah yang ada pada dia.

“Selepas itu saya sendiri berjumpa dengan dia dan memberitahu tentang tawaran itu. Alhamdulillah, dia terima dan memberi kerjasama yang sangat baik,” katanya.

Selain memenangi Pengarah Harapan, filem tersebut turut membolot anugerah Penataan Seni Terbaik melalui Nazrul Asraff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.