Pesawat Condor Airlines Melakukan Pendaratan Cemas

Denver – Pesawat penerbangan antarabangsa dari Las Vegas ke Frankfurt membuat pendaratan kecemasan pada Jumaat di Lapangan Terbang Antarabangsa Denver diiringi oleh dua jet pejuang F-16, lapor AP.

 

Seorang juruterbang di Condor Airlines Boeing 767 melaporkan terdapat “gangguan di dalam pesawat.” dan jet pejuang telah dihantar sebagai langkah berjaga-jaga, kata Tentera Udara Capt. Ashleigh A. Peck, jurucakap Pertahanan Aeroangkasa Amerika Utara.

 

Pesawat itu mendarat dengan selamat. Jurucakap lapangan terbang Heath Montgomery berkata penerbangan itu pada asalnya dijadualkan pada hari Jumaat, namun ditangguhkan semalam.

 

Penerbangan itu dijadual semula untuk meneruskan penerbangan pada malam Sabtu. “Semua penumpang dalam keadaan baik,” kata Montgomery.

 

FBI berkata insiden itu merupakan satu salah faham, dan tiada siapa yang telah ditangkap atau ditahan. Tetapi tiada maklumat lain yang sedia.

 

Carsten Stepanowicz, jurucakap syarikat penerbangan Jerman, berkata juruterbang telah meminta bantuan kerana seorang penumpang sukar dikawal di atas kapal.

 

“Perjalanan tidak mungkin diteruskan, jadi juruterbang membuat keputusan untuk mendarat di Denver,” katanya. Bilangan penumpang tidak dapat dipastikan. Kejadian yang berlaku pada jam 6 petang, kata Montgomery.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.