Mesir Penjarakan 3 Wartawan Al-Jazeera

Kaherah – Mahkamah Mesir menjatuhi hukuman tiga tahun penjara terhadap tiga wartawan Al-Jazeera kerana didapati bersalah menyiarkan berita palsu, lapor AP.

 

Keputusan terhadap wartawan berbahasa Inggeris itu disifatkan akan menyebabkan kritikan keras antarabangsa terhadap kebebasan bersuara di Mesir dan pemerintah yang diketuai Presiden, Abdel-Fattah el-Sissi.

 

Ketiga-tiga kru penyiaran itu akan memohon pengampunan daripada El-Sissi, yang secara peribadi menyatakan kekesalannya kerana perbicaraan kes itu mengambil masa terlalu lama sehingga merosakkan imej Mesir di mata dunia.

 

Al Jazeera pula bersedia untuk mengemukakan rayuan terhadap hukuman itu sebaik mahkamah memberikan keputusan penghakiman penuh dalam masa 30 hari lagi.

 

Warga Kanada, Mohammed Fahmy, wartawan Australia, Peter Greste dan produser warga Mesir, Baher Mohammed menyiarkan laporan mengenai konflik politik yang lebih meruncing antara Mesir dan Qatar, di mana Al-Jazeera berpangkalan susulan rampasan kuasa oleh tentera untuk menggulingkan bekas Presiden, Mohammed Morsi.

 

Hukuman itu dikeluarkan hanya seminggu selepas El-Sissi menguatkuasakan satu undang-undang baharu antipengganas yang memperluaskan lagi definisi mengenai keganasan dan bentuk hukuman termasuk wartawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.