Tak Layak Bertanding, Tian Chua Fail Saman Pemula Kepada SPR

KUALA LUMPUR – Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi di sini sebentar tadi terhadap pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan SPR bagi menuntut deklarasi dia layak bertanding sebagai calon kerusi Parlimen Batu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Sehubungan itu, Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang, 55, selaku pemohon memfailkan saman itu pada pukul 9.45 pagi melalui peguamnya, Ngeow Chow Ying daripada Tetuan Ngeow & Tan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi dengan menamakan pegawai pengurus SPR iaitu Anwar Mohd. Zain, 56, dan SPR masing-masing sebagai responden pertama dan kedua.

Susulan itu, berdasarkan penyataan tuntutan, Tian Chua memohon deklarasi bahawa dia layak bertanding dan diterima sebagai calon kerusi Parlimen Batu P115 pada PRU-14 mengikut Artikel 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan.

Menurutnya, hukuman denda RM2,000 yang dijatuhi atasnya tidak akan menjejaskan haknya untuk menjadi seorang Ahli Parlimen.

Sabtu lalu, Pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah memberitahu, Tian Chua boleh melaksanakan haknya dengan menfailkan saman bagi menentukan kasahihan keputusan Pegawai Pengurus Pilihan Raya yang menolak pencalonannya itu.

Sementara itu, Mohd Hashim berkata, tindakan Pegawai Pengurus Pilihan Raya menolak pencalonan Tian Chua selepas melihat peraturan dan undang-undang berkaitan keputusan mahkamah sebelum ini, petik Kosmo

Dilaporkan, 28 April lalu melaporkan pencalonan Tian Chua ditolak berdasarkan Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan 1948 yang menyatakan mana-mana pihak sekiranya disabitkan atas suatu kesalahan oleh sesebuah mahkamah di Persekutuan dan dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada RM2,000 dan dia tidak mendapat pengampunan bebas, individu tersebut secara automatik hilang kelayakan bertanding sebagai Ahli Parlimen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.