Video: Kerajaan Komited Pastikan GST Tidak Bebankan Rakyat – Najib

PETALING JAYA – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata walaupun Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) menerima pelbagai kritikan, namun kerajaan sentiasa komited dalam memastikan pelaksanaannya tidak membebankan rakyat.

 

Perdana Menteri berkata semua pihak harus sedar bahawa objektif utama pelaksanaan GST ialah untuk mengukuhkan punca kewangan negara, dan akhirnya dapat memastikan pembangunan yang lebih efektif untuk kemajuan negara dan kebaikan rakyat.

 

 

“Tujuan sebenar kita laksanakan GST, bukan untuk bebankan rakyat. Kita laksanakan GST dengan kaedah meminimumkan beban rakyat. Tak pernah mana-mana negara bagi banyak ‘zero-rated’ dan pengecualian GST seperti mana yang kita berikan.

 

“Ini menunjukkan kerajaan benar-benar berhasrat untuk tidak membebankan rakyat, dan GST kita akan laksanakan dengan kaedah tidak menyusahkan rakyat, dan di samping itu menambahkan hasil negara dan ini adalah untuk kebaikan rakyat,” katanya.

 

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Majlis Perjumpaan Perdana Menteri bersama Warga Kastam di Dewan Serbaguna Jabatan Kastam Diraja Wilayah Persekutuan, di sini hari ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.