Bencana Dahsyat Dikaitkan Dengan Supermoon

Seorang penyelidik asal Belanda, Frank Hoogerbeets mengaitkan fenomena supermoon yang bakal berlaku pada 31 Januari 2018 dengan potensi gempa bumi.

Menurutnya, terdahulu, Supermoon atau gerhana bulan telah mencetuskan gempa Besar, dimana ada 5 fakta ‘Mengejutkan’ berkaitan dengan Supermoon 14 November 2016 itu bukan sahaja mencetuskan peningkatan aktiviti gempa bumi, tetapi juga mencetuskan ‘amplifikasi’ yang berisiko terhadap peningkatan gerakan bumi yang berkali-kali ganda daripada biasanya.

Hoogerbeets seperti yang dipetik dari laman web Inggeris, Express, Isnin (29/1/2017) berkata kaitan supermoon dengan gempa bumi telah lama diabaikan saintis, termasuk dari Agensi Angkasa Amerika Syarikat (NASA).

“Supermoon adalah situasi di mana Bulan mengorbit sedikit lebih dekat ke Bumi daripada biasanya. Kesannya paling terlihat dimana telah berlaku ketika gerhana bulan supermoon,” katanya.

Menurut saintis Goddard Space Flight Center NASA seperti dipetik dari laman sains Space.com. berkata, kesan supermoon di Bumi agak kecil. Dan, menurut kajian terperinci oleh ahli metreologi dan pakar gunung berapi, supermoon tidak menjejaskan keseimbangan tenaga di dalam Bumi.

Garvin menyebut, kuasa dalaman bumi lebih kuat daripada faktor luaran yang dicetuskan.

“Bumi menyimpan sejumlah besar tenaga dalaman di dalam kulit luar atau keraknya. Perbezaan kecil pada kekuatan pasang surut yang dicetuskan Bulan (atau Matahari) tak boleh mengatasi kekuatan yang jauh lebih besar di dalam planet ini.

“Walau bagaimanapun, data itu mengatakan, masa kejadian itu beberapa bencana alam yang dahsyat, terutamanya gempa bumi, tidak sengaja telah berlaku sebelum supermoon itu.

Seperti yang dipetik dari beberapa sumber, empat gempa bumi kuat yang berlaku bersebelahan sebelum kejadian supermoon: adalah seperti yang berlaku Gempa Bumi dan Tsunami di Acheh.

1) Tsunami Aceh 2004

Gempa bumi magnitud 9.1 melanda Aceh pada 26 Disember 2004.

Selepas itu, gelombang tsunami terhempas.

Dari Aceh, gelombang besar itu kemudian menghempas ke 12 pantai di pesisir Lautan Hindi.

Mangsanya di Indonesia, Thailand, Sri Lanka, India, Maldives, Thailand, Myanmar, Malaysia, Somalia, Tanzania, Seychelles, Bangladesh, dan Kenya.

Seramai 230 ribu nyawa telah melayang.

Beberapa pihak menegaskan bahawa kejadian Tsunami Acheh dengan supermoon yang berlaku dua minggu sebelum itu.

Walau bagaimanapun, sesetengah saintis meragui kebarangkalian itu.

Seperti memetik laman PRI, ahli geologi dari Middlebury College, Dr Ray Coish mengatakan kesan Bulan yang hanya beberapa minit sahaja tak ada apa-apa jika dibandingkan dengan tenaga yang diperlukan untuk mengerakkan plat Bumi.

Kesan-kesan pasang surut yang disebabkan oleh Bulan tidak dapat mencetuskan kitaran dan memindahkan Bumi kepada kejadian yang buruk.

2. Tsunami Jepun 2011

Kawasan Sukuiso terjejas teruk dalam tsunami Tohoku di Jepun pada tahun 2011. (Source Library of Congress) Gempa bumi 9 SR yang menggoncang Jepun, diikuti oleh gelombang gergasi, berlaku pada 11 Mac 2011 atau 8 hari sebelum supermoon pada 19 Mac 2011.

Walau bagaimanapun, seperti yang dipetik dari laman web Science Science Live Science, para saintis US Geological Survey atau USGS, John Bellini berkata, ia hanya satu kebetulan.

Beliau menegaskan, gempa bumi dan tsunami yang berlaku di Jepun tidak ada kaitan dengan supermoon itu.

Korelasi yang tidak ketara antara bulan purnama atau bulan baru dengan aktiviti metreologi yang berlaku apabila Matahari dan Bulan berada dalam penjajaran.

Kuasa pasang surut yang lebih kuat daripada biasa menambah tekanan pada plat tektonik.

Tetapi tidak begitu kuat sehingga boleh mencetuskan gempa bumi.

“Menyalahkan supermoon kepada gempa bumi adalah seperti menyalahkan pembakaran rumah pada suspek yang berada di luar kawasan semasa kejadian,” katanya.

Selain itu, ahli astrologi turut mendakwa bahawa supermoon boleh menjadi ancaman yang membangkitkan gempa bumi itu tidak berdasarkan fakta saintifik sama sekali.

“Majoriti kejadian gempa bumi, tsunami, letusan gunung berapi, dan bencana lain tak mengikuti kitaran atau pasang surut Bulan.”

Melainkan sesuatu yang berkembang selama beratus-ratus tahun, “kata Bellini kepada Life ‘s Little Mysteries.

3. Christchurch Earthquake 2011

Kesan gempa bumi yang menggegarkan Christchurch pada 2011 yang memusnahkan Kota Chrischurch, New Zealand berlaku pada 22 Februari 2011, tidak terlalu lama berlaku dari supermoon 19 Mac 2011.

Gempa 6.5 SR bergegar dan penduduk Christchurch ia sungguh mengerikan; bangunan runtuh, serpihan runtuh pada kenderaan dan orang menjadi panik.

Talian elektrik dan telefon mati, paip air meletup dan air mengalir di jalanan.

Christchurch diisytiharkan dalam keadaan kecemasan.

Peristiwa serupa diulang. Gempa berkekuatan 7.4 pada skala Richter menggegarkan Pulau Selatan di New Zealand pada 13 November 2016, termasuk bandar Christchurch.

Tidak lama selepas gempa berlaku, tsunami melanda kawasan itu walaupun tidak secara besar-besaran.

Gempa bumi diikuti dengan tsunami yang disebut telah didakwa berkaitan dengan supermoon itu.

Ramai orang merakam siaran langsung di Facebook. Seorang lelaki mendakwa telah meramalkan kejadian itu.

“Peringatan: pada 14 November dan beberapa hari kemudian akan ada gempa bumi yang besar dan mungkin di Pasifik Selatan,” tulis Nigel Antony Grey pada 6 November 2016.

Grey menyebut bahawa tarikan graviti semakin meningkat dari supermoon menyebabkan gempa bumi.

Telah dibincangkan, pada 14 November 2016 berlaku supermoon terbesar dan paling terang dalam masa 70 tahun. Walau bagaimanapun, tuntutan itu ditolak oleh saintis.

4. Gempa Bumi Haiti

Haiti Earthquake 2010 (Marco Dormino / United Nations Nations Development Programme)

Berlaku gempa 7 magnitud yang menggegarkan Haiti pada 12 Januari 2010, bertanggungjawab terhadap kematian lebih daripada 200,000 orang.

Insiden itu berlaku sejurus sebelum supermoon 30 Januari 2010.

Kejutan hebat yang berlaku pada pukul 4:30 pagi, berpusat di 15 batu dari Ibukota Port-au-Prince – bandar paling ramai penduduk di Haiti.

Kira-kira 70 peratus bangunan itu hancur ke tanah, hampir tidak ada yang boleh digunakan sebagai tempat perlindungan. Malah istana presiden runtuh. Kemudian, saintis menemui sesuatu yang tidak dijangka. Gempa bumi Haiti disebabkan oleh kesalahan (kesalahan) yang tidak pernah disebutkan. Bukan kesalahan Enriquillo – sebagaimana yang difikirkan sebelumnya.

Bukan sahaja dalam bidang geologi, gempa Haiti menjadi pengajaran berharga mengenai persediaan bencana, termasuk kekuatan struktur bangunan.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.