Kanak-Kanak Nyaris Jadi Mangsa Culik, Individu Menyamar Pemandu Bas Sekolah

Kuala Lumpur – Dua hari lalu, tersebar cerita melalui rantaian saluran media sosial mengenai kes percubaan menculik seorang budak oleh pihak yang menyamar menggunakan van sekolah.

 

Van yang dibawa pemandu dengan niat yang mencurigakan itu dilaporkan tiba pada waktu Subuh di depan rumah di sebuah kejiranan di Cheras jauh lebih awal daripada biasa.

 

Mujur, datuk kepada budak sekolah itu mengesyaki sesuatu apabila van itu kosong sedangkan sepatutnya, giliran menjemput cucunya adalah yang terakhir dan van itu seharusnya sudah dipenuhi murid lain.

 

Memetik laporan Astro Awani, datuk kepada murid sekolah itu enggan membiarkan cucunya menaiki van tersebut, walaupun cuba dipujuk berkali-kali oleh pemandu van tersebut.

 

Setelah berlaku sedikit kekecohan, ditambah pula dengan ibu bapa jiran yang keluar melihat keadaan tersebut, pemandu van itu segera meninggalkan kawasan kejiranan itu.

 

Jika tersilap percaturan, modus operandi ‘pemandu’ tersebut mungkin berjaya dan murid sekolah itu mungkin sudah menjadi mangsa penculikan.

 

Menurut Presiden Persekutuan Persatuan Bas Sekolah Malaysia (PPBSM), Amali Munif Rahmat ada beberapa perkara dan langkah penting yang boleh diberi perhatian oleh ibu bapa demi memastikan anak-anak mereka selamat sewaktu pergi dan pulang dari sekolah.

 

“Merujuk kepada kes tersebut, bas sekolah yang tiba jauh lebih awal daripada biasa adalah suatu kemungkinan yang sangat jarang atau tidak mungkin berlaku. Lebih lambat mungkin ada kerana banyak kes budak-budak sekolah yang lewat bersiap,” katanya.

 

Selain itu, menurut Amali, ibu bapa atau penjaga perlu ambil tahu beberapa butiran penting mengenai perkhidmatan bas sekolah yang didaftarkan untuk dinaiki anak-anak mereka.

 

Bukan sahaja perlu ambil tahu rupa dan nombor pendaftaran bas, ibu bapa juga perlu mempunyai nombor telefon tuan punya syarikat perkhidmatan dan pekerjanya termasuk pemandu bas.

 

“Dalam kemungkinan lain, jika pertukaran bas berlaku atas sebab kerosakan lihat pada pemandunya. Pastikan orang yang sama. Jika pemandu bas bertukar atas sebab sakit atau seumpamanya, lihat pada rupa dan nombor bas.

 

“Namun, selalunya perkhidmatan bas sekolah ini tidak hanya ada seorang pemandu, malah disertai seorang lagi pekerja syarikat perkhidmatan tersebut.

 

“Maka, ibu bapa perlu mengenali wajah mereka sewaktu mendaftar,” jelas Amali sambil menambah pihak pengusaha perlu memberitahu ibu bapa lebih awal jika berlaku sebarang pertukaran tertentu.

 

Begitupun, kata Amali, adalah sukar bagi pihak pengendali bas sekolah untuk menukar pemandu bas sesuka hati. Mereka perlu dilatih selama berbulan-bulan untuk diuji skil memandu, mengenal laluan perjalanan sebelum disahkan bekerja dan diperkenalkan kepada ibu bapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.