Jalan Pintas Rawang Sudah Dibuka – Lim Sian See

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 28 November 2017

Lebuh raya tertinggi di Malaysia baru sahaja dibuka dua jam lalu pada jam 9 malam (Selasa, 28 November 2017).

Jalan Pintas Rawang itu akhirnya siap – yang melibatkan menaik taraf 12km jalan sedia ada dan membina 9km jalan tinggi (elevated) baru.

Jalan itu begitu tinggi sehingga hampir 60m dengan pemandangan yang indah.

Sesetengah pengguna jalan raya yang menggunakan jalan pintas ini dapat mengurangkan masa perjalanan semasa waktu puncak untuk pergi ke Kuala Lumpur dari 2 jam kepada hanya 30 minit memandangkan ia memintas bandar Rawang yang sesak.

Dan jalan pintas itu bebas tol.

Pembinaan itu bermula pada tahun 2009 dan hanya selesai sekarang. Terdapat kelewatan hampir dua tahun disebabkan oleh perubahan reka bentuk untuk menjadikannya sangat tinggi untuk mengurangkan kesannya ke atas tanah – yang juga memerlukan kaedah kejuruteraan baru kerana ketinggiannya yang tinggi.

Perubahan ini adalah disebabkan oleh keinginan untuk meminimumkan rizab hutan yang terjejas dari 60 hektar semasa perancangan awal kepada hanya 24 hektar.

Jumlah kos pembinaan? RM628 juta.

Lebih sedikit daripada dua kali ganda daripada apa yang DAP bayar untuk melakukan “laporan” yang tidak dapat diselesaikan walaupun selepas 4 tahun.

Walaupun anda tidak mengambil kira kos untuk menaik taraf 12km jalan raya yang sedia ada dan hanya mengambil kira kos untuk 9km struktur baru, kos itu adalah RM69.8 juta setiap km.

Kurang daripada separuh harga jalan berpasangan biasa di Pulau Pinang dan 6 kali ganda lebih murah daripada lebuh raya PIL Pulau Pinang pada harga RM385 juta setiap km.

Tonton video kecanggihan dan kehebatan kejuruteraan ihsan oleh JKR di bawah Kerajaan Persekutuan BN: https://youtu.be/YqoOrYKcx5A

Jalan Pintas Rawang dibuka esok
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/11/28/rawang-bypass-opens-tomorrow/

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.