1MDB, TNB & Petronas vs IPP Legasi Mahathir

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 28 November 2017

Walaupun Pakatan Harapan tidak mempertikaikan bahawa Kerajaan Najib telah menyelesaikan isu legasi Mahathir iaitu perjanjian Penjanaan Tenaga Bebas (IPP) yang berat sebelah itu, mereka masih menafikan peranan 1MDB dalam hal ini.

Pada masa yang sama, mereka juga bertanya mengapa tidak ada pengurangan dalam tarif elektrik untuk pengguna walaupun telah menyelesaikan perjanjian berat sebelah ini.

Ini menunjukkan betapa sempitnya pemikiran ahli politik itu.

Selepas 1MDB mengambilalih banyak urus niaga IPP, kerajaan berjaya mengadakan tender terbuka pertamanya untuk perjanjian pembelian kuasa (PPA)

Dengan kuasa pasaran yang kini ada pada 1MDB dan dengan lanjutan, kerajaan, 1MDB adalah pembida terendah untuk setiap bidaan PPA baru atau pembaharuan yang dimasukinya. Ini mempunyai kesan untuk memaksa pembida lain untuk turut menurunkan harga mereka juga.

Apa yang gagal dijelaskan oleh Pakatan adalah mengapa perjanjian berat sebelah IPP dihapuskan hanya selepas 1MDB memasuki sektor kuasa dan mengapa 1MDB perlu menjadi pembida yang paling rendah.

Sekiranya kerajaan ingin memastikan 1MDB membuat keuntungan dengan begitu banyak, pastinya perjanjian yang berat sebelah itu akan diteruskan dengan 1MDB menjadi benefisiari utama, betul?

Tetapi perkara yang sebaliknya yang dilakukan.

Ahli politik Pakatan juga gagal untuk memahami perbezaan antara tarif PPA dan tarif elektrik akhir kepada pengguna.

Tarif PPA hanyalah salah satu daripada komponen tarif elektrik akhir.

Komponen yang lain adalah harga minyak serta keuntungan yang dibuat oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Oleh kerana tarif PPA yang banyak berkurang, harga bahan api dapat ditingkatkan tanpa memaksa tarif elektrik akhir untuk meningkat.

Harga gas yang dikenakan Petronas kepada IPP pada tahun 2009 sebanyak RM6.40 setiap MMBtu adalah disubsidikan dengan banyak dan jauh di bawah nilai pasaran.

Subsidi yang besar pada masa lalu ini adalah perlu untuk mengimbangi tarif IPP yang tinggi untuk memastikan tarif elektrik akhir rendah.

Ini menyebabkan Petronas menanggung puluhan bilion kerugian setiap tahun – wang yang sepatutnya memberi manfaat kepada rakyat setiap tahun dan bukannya pemilik IPP.

Bagaimanapun sejak perjanjian berat sebelah itu diselesaikan pada tahun 2012, Petronas dapat mengurangkan subsidi ini dan menaikkan harga dari RM13.70/MMBtu pada 2012 kepada RM18.20/MMBtu pada Januari 2016 dan kini kepada RM22.70/MMBtu pada bulan Julai 2017 – tanpa kenaikan ketara dalam tarif elektrik Malaysia yang sudah termasuk antara yang paling murah di ASEAN.

Petronas kini menjimatkan puluhan bilion setiap tahun – wang yang kemudiannya disalurkan semula untuk pengembangannya sendiri atau dibayar kepada kerajaan untuk projek-projek pembangunan.

Pada masa yang sama dan walaupun harga gas yang kini hampir 4 kali ganda lebih tinggi dan tanpa perlu menaikkan tarif elektrik secara berlebihan, penghapusan perjanjian berat sebelah IPP telah membolehkan TNB membuat keuntungan tertinggi setiap tahun dan bukannya kerugian seperti kebiasaannya sebelum tahun 2011.

Malah sebelum tahun 2011, kerajaan juga perlu membayar ganti rugi atau menyelamatkan TNB daripada kerugian mereka yang sebahagiannya disebabkan oleh tarif IPP yang tinggi.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan Tabung Haji adalah tiga daripada lima pemegang saham utama Tenaga Nasional.

Bulan lepas, Tenaga mengumumkan dividen tertinggi sebanyak RM3.5 bilion yang juga membawa kepada kenaikan harga sahamnya.

Pembayaran dividen dan harga saham yang lebih tinggi akan secara langsung memanfaatkan pemegang dana yang disebut – yang mana akan menjadi majoriti rakyat Malaysia.

Walaupun benar bahawa orang ramai tidak mendapat faedah secara langsung daripada mengurangkan tarif elektrik, kita mendapat faedah secara langsung daripada pulangan yang lebih tinggi daripada dana itu serta dana untuk pembangunan yang jika tidak akan digunakan untuk mensubsidi harga gas dan memberi manfaat kepada pemilik IPP.

Oleh kerana sifat-sifat mereka yang berfikiran jangka pendek dan juga zombienomik, ahli politik Pakatan tidak melihat manfaat tidak langsung tetapi yang sangat besar untuk rakyat ini.

Penjimatan daripada penghapusan perjanjian berat sebelah IPP ini dianggarkan akan memberi manfaat kepada rakyat hampir RM200 bilion dalam 20 tahun akan datang.

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.