#PAU2014: Ucapan Penggulungan Ketua Puteri UMNO

Soal meremajakan parti telah diperkatakan sejak Pilihanraya Umum Ke-11 (PRU1) lagi. Lantaran, sayap Puteri ditubuhkan. Peranan Puteri tidak kurang penting dalam Pilihanraya Kecil. Tugas UMNO beri panduan, contoh dan teladan kepada semua.

-Puteri telah diasuh sejak awal untuk menggunakan kepakaran yang ada dalam mengendalikan teknologi maklumat. Dunia siber berkembang pesat dan jadi gaya hidup gunakan IT -ketersambungan hiper.

-Perkembangan fitnah dan jenayah siber berleluasa. Ini membimbangkan. SKMM beri capaian Internet 4G dan percuma.

-Soldadu wujudkan Barisan Semut Api. Gabungan jentera penerangan dan IT Puteri yang tangkis dakyah sebaran di alam maya. Guna ke arah lebih positif.

-Semut Api akan bina jaringan yang luas di kalangan wanita muda negara. Sampaikan maklumat sahih dan benar. Jadi mata dan telinga bagi bendung gejala tak sihat di alam maya.

-Agenda BN perpaduan kaum dapat disematkan.

-Tekat Semut Api benamkan pakatan pembangkang.

Rakyat terhimpit dengan keadaan ekonomi. Realitinya kadar pengangguran di kalangan siswazah masih tinggi. Lebih 64,000 graduan wanita tak dapat peluang pekerjaan. Mereka berpendidikan dan berpotensi.

Program bantu mereka dapatkan pekerjaan dan dana RM50juta melalui Program Pembangunan Usahasan Muda Profesional. Kami bersedia jadi pemudah cara untuk program tersebut.

-Memperkasakan wanita muda berkerjaya melalui TalentCorp. Trend berhenti kerja jaga anak dan keluarga meningkat. Hilang tenaga muda profesional.

Cadangan:
Di sektor swasta, kerja dari rumah dan waktu anjal (fleksibel).

Ramai wanita tidak terbela dan dapat nafkah daripada suami. Peruntukan keluarga dripada suami kepada isteri diwajibkan kepada pegawai yang berkahwin. 10 peratus terus masuk ke dalam akaun isteri. Dan ada peruntukan masuk ke dalam akaun ibu mereka. Perkasa dan budiman.

-Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga mungkin dapat laksanakan yang sama.

-Wanita yang jadi tulang belakang dan penyejuk belaian jiwa.

-Wanita penyumbang undi majoriti.

Pengekalan dan penambahbaikan Akta Hasutan 1948.
-Jamin keharmonian dalam negara.

Penutup:
Ucapan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.