Video : 5 Roller Coaster Uji Tahap Berani

Sebut tentang roller coaster, ada yang kecut perut dan ada yang teruja serta tidak sabar mencubanya. Ada yang sanggup terbang beribu kilometer untuk mencubanya. Di sini disertakan beberapa video lima lokasi roller coaster dalam senarai negara yang mesti dilawati bagi penggemar permainan ini, seperti petik Gempak.
 
#1 Takabisha

Tarikan pertama di Fuji-Q Highland Amusement Park yang mesti dicuba. Roller coaster paling curam di dunia dengan terjunan pertama bersudut 121 darjah ini terletak di Jepun! Lebih membuatkan paras adrenalin mencanak naik ialah kelajuannya 100km/j, bolehlah anda melihat kecantikan gunung Fuji!

#2 Eejanaika

Juga terletak di Fuji-Q Highland Amusement Park. Permainan berketinggian 76m dan berkelajuan 126 km/j ini juga antara yang mesti dicuba. Apa yang best tentang permainan ini? Kerusi tempat duduk yang boleh berputar 360 darjah. Ada masa anda memandang ke hadapan dan ada masa ke belakang.

#3 Colossus

Salah satu tarikan di Thorpe Park.  Colossus, beri anda pengalaman berada dalam roller coaster yang berpusing-pusing di landasan yang dibina seperti pemutar skru. Bukan sekali tetapi terdapat 10 pusingan.

#4 Formula Rossa

Roller coaster terpantas di dunia yang terletak di Ferrari World di Abu Dhabi. Kelajuan permainan ini mencapai 240km/j, hampir menyamai kepantasan kereta di litar Formula One. Dan jika telah tiba di sini, rugilah jika tidak mencuba permainan Flying Aces dengan tujahan tertinggi dan kelajuan sehingga 120km/j, sememangnya memberi pengalaman ‘wow’ buat anda!

#5 Millennium Force

Roller coaster ke-14 yang dibina di taman teman ini terletak di Cedar Point Amusement Park di Ohio. Roller coaster ini telah memecahkan enam rekod dunia sebagai Giga Coaster pertama iaitu roller coaster yang melebihi ketinggian 91m dengan kelajuan 150km/j. Sehingga kini Millennium Force masih menjadi salah satu roller coaster tertinggi dan terpantas di dunia.

Ada yang teruja dan memasang impian menjejaki lokasi yang kami sebutkan, ada juga yang kecut perut. Cabaran seperti ini tidak terhad kepada jantina asalkan anda melepasi had berat dan ketinggian yang ditetapkan.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.