Kenapa Orang Cina Tidak Memahami PAS?

Semalam, Ong Kian Ming dari DAP menulis pendapatnya yang bertajuk ‘PAS will not be a factor in Selangor in GE14’ (PAS tidak akan menjadi faktor di Selangor dalam PRU14), yang mana telah kami balas dalam artikel bertajuk: Kit Siang And Not Mahathir Decides The Future (Kit Siang Dan Bukannya Mahathir Yang Menentukan Masa Depan).

Hari ini, Malaysian Chinese News menulis pendapat mereka bertajuk ‘Who Would Win In Three-Cornered Fights?’ (Siapa Yang Akan Menang Dalam Pertempuran Tiga Penjuru?). Sama seperti analisis Ong semalam, Malaysian Chinese News juga bercakap mengenai apa yang mereka jangkakan akan berlaku di Selangor.

Sekali imbas, kedua-dua analisis ini kelihatan seperti pendapat yang bebas dan tidak berat sebelah. Walau bagaimanapun, jika anda meneliti apa yang mereka katakan, anda dapat melihat mereka sebenarnya adalah anti-PAS. Sebagai contoh, Malaysian Chinese News berkata, “Tanpa undi Cina dan sokongan PKR, PAS mungkin akan berundur ke tempat asalnya.”

Inilah yang dikatakan oleh Ong semalam: iaitu tanpa undi Cina, PAS tidak akan berjaya di kawasan bandar atau semi-bandar di pantai barat dan harus kembali menjadi parti di kawasan Melayu. Kedua-dua Ong dan Malaysian Chinese News telah membuat kesimpulan yang sama.

Ong jelas adalah anti-PAS kerana beliau adalah DAP, dan malah adalah ‘otak’ DAP. Dan Malaysian Chinese News mendedahkan bahawa ia berfikiran sama dengan Ong ketika berkata, “Dengan semua masalah yang dicipta oleh PAS, sukar bagi Pakatan Harapan untuk mengambil mana-mana 12 kerusi UMNO.”

‘Masalah’ apakah yang dibuat oleh PAS? Malaysian Chinese News tidak menjelaskan tetapi ia ada merujuk kepada pertandingan tiga penjuru. Ini adalah aduan yang sama yang dibangkitkan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Lim Kit Siang – bahawa PAS menjejaskan peluang Pakatan Harapan untuk memenangi Putrajaya dengan tidak bersetuju dengan pertandingan satu lawan satu dan dengan mencetuskan pertandingan tiga penjuru.

Jadi, menurut Malaysian Chinese News, PAS ‘mencipta masalah’ dengan tidak bersetuju dengan pergaduhan satu lawan satu dan dengan mencetuskan pertandingan tiga penjuru. Ini bermakna PAS adalah penyerang sementara Pakatan adalah mangsa. Itu juga bermakna PAS dan bukan Pakatan yang mencetuskan pertandingan tiga penjuru.

Tetapi siapa yang ‘memiliki’ kerusi itu? Menurut Pakatan, jika anda bertanding dalam kerusi tersebut pada pilihan raya umum lalu, maka anda memiliki kerusi tersebut, walaupun anda tidak memenangi kerusi tersebut. Oleh itu, sekiranya PAS bertanding di kerusi tersebut pada pilihan raya umum lepas maka PAS memiliki kerusi tersebut dan mempunyai hak untuk bertanding dalam kerusi tersebut dalam pilihan raya umum akan datang walaupun mereka tidak memenangi kerusi tersebut pada pilihan raya umum yang lalu.

Jika PAS bertanding kerusi tersebut (kerana mereka ‘memilikinya’ ), dan jika Pakatan turut bertanding kerusi tersebut, adakahPAS atau Pakatan yang bersalah mencetuskan pertandingan tiga penjuru? Jika anda mencerobohi rumah saya, bukankah itu akan menjadikan anda penceroboh? Mengapa anda memanggil saya penceroboh apabila ini adalah rumah saya dan anda yang mencerobohi rumah saya?

Kedua, DAP yang mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat tidak lagi wujud dan kemudian mengumumkan bahawa mereka telah membentuk Pakatan Harapan dan juga mengumumkan bahawa PAS bukan ahli Pakatan Harapan. Pendek kata, DAP dan Pakatan menceraikan PAS. Sebaik sahaja DAP dan Pakatan menceraikan PAS, bukankah itu memberikan PAS kebebasan dan hak untuk melakukan seperti yang dikehendakinya? Kenapa DAP dan Pakatan berkeras untuk PAS masih menunaikan ‘janji nikah’ apabila perkahwinan itu tidak lagi wujud dan DAP dan Pakatan yang menceraikan PAS dan bukan sebaliknya?

Sebaik sahaja seorang lelaki menceraikan isterinya, dia tidak lagi mempunyai hak untuk memerintahkan bekas isterinya untuk tinggal di rumah dan tidak meninggalkan rumah itu dan tidak berkawan dengan lelaki lain dan sebagainya. Bekas isteri anda boleh melakukan apa yang dia suka. Dalam kes ini, DAP dan Pakatan menceraikan PAS dan kemudian berkeras untuk PAS bertindak seperti ia masih berkahwin dengan mereka. Apa masalah orang-orang dari DAP dan Malaysian Chinese News ini?

Pasti ada sesuatu yang sangat salah dengan sistem pendidikan mereka jika ini adalah bagaimana mereka telah diajar untuk berfikir. Malah seorang nelayan atau petani Melayu juga memahami apa maksud talak. Tanya mana-mana nelayan atau petani dan dia boleh memberikan ceramah selama satu jam mengenai subjek ini. Tetapi pemegang PhD dari DAP dan Malaysian Chinese News tidak dapat memahami perkara yang mudah seperti talak ini.

Malaysian Chinese News berkata, “PAS gagal menilai kekuatannya sendiri. Ia masih dalam impian Utopianya dan sukar untuk memahami fikirannya. Pertandingan tiga penjuru adalah satu tindakan membunuh diri untuk parti itu.”

Ini adalah sesuatu yang bukan Islam tidak akan pernah faham. DAP dan Malaysian Chinese News melihat perkara ini sebagai semata-mata untuk mengusir Umno dan mengakhiri penguasaan politik Melayu-Islam. Dan pada DAP dan Malaysian Chinese News, matlamat menghalalkan cara dan mereka akan melakukan apa sahaja walaupun ia tidak bermoral, tidak bertanggungjawab, tidak sopan, haram, eksploitatif, bersifat perkauman, dan lain-lain, selagi mereka mencapai matlamat mereka. Namun, PAS melihat gambaran yang lebih besar. Matlamat akhirnya bukanlah untuk mencapai kuasa politik. Kuasa politik hanyalah cara untuk ke matlamat terakhir. Matlamat terakhir adalah untuk menegakkan Islam.

Jadi, apabila penganalisis politik seperti DAP atau Malaysian Chinese News melakukan analisis mereka, mereka sebenarnya terpesong. Mereka melihat perkara-perkara dari perspektif mereka dan membuat kesimpulan bahawa PAS membuat kesalahan yang serius. Mereka melihat PAS sebagai membuat kesilapan serius dalam konteks Pakatan Harapan membentuk kerajaan persekutuan yang seterusnya. Walau bagaimanapun, itu tidak penting kepada PAS. Pembentukan kerajaan persekutuan adalah yang kedua. Yang paling penting adalah Islam.

PAS, tentu saja, mahukan kuasa politik kerana, seperti yang dikatakan pemimpin PAS seperti Abdul Hadi Awang, Mustafa Ali, Tuan Ibrahim Tuan Man, Allahyarham Nik Aziz Nik Mat, Allahyarham Fadzil Noor, dan lain-lain, mereka memerlukan kuasa politik untuk menegakkan Islam. Maka, kuasa politik bukanlah untuk kepentingan peribadi. Ini demi memperkasakan Islam. Mereka dari DAP dan Malaysian Chinese News, bagaimanapun, mahukan kuasa untuk manfaat peribadi.

Orang Cina tidak akan pernah memahami PAS walaupun dalam 100 tahun akan datang. Dan cara mereka menulis analisis mereka mendedahkan ini. Ini sama seperti bagaimana mereka melihat perkara-perkara seperti pesta arak. Orang Cina melihatnya sebagai masalah hak asasi manusia manakala PAS memandangnya sebagai mempromosikan dan menggalakkan dosa. Bagaimanakah anda akan bersetuju dengan perkara tersebut apabila dua orang melihat perkara yang sama dari dua perspektif yang berbeza? Pada PAS, mereka pertamanya adalah orang Islam, keduanya orang Melayu dan ketiganya rakyat Malaysia. Dan ideologi politik mereka adalah kuasa untuk berkhidmat kepada Islam dan memperkasa Islam dan bukan kuasa demi kuasa. Jadi orang Cina sepatutnya berhenti cuba untuk memahami PAS kecuali mereka boleh berhenti berfikir seperti orang Cina dan mula berfikir seperti orang Islam.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 28 September 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/why-chinese-do-not-understand-pas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.