Tak Banyak Beza Raya Di Malaysia, Indonesia

SETIAP negara mempunyai cara dan budaya mereka sewaktu menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Jika di Malaysia, rendang, nasi impit, lontong, kuah kacang, ketupat dan lemang merupakan makanan wajib semasa perayaan ini.

Aktress dari Indonesia, Oki Setiana Dewi yang popular dengan filem Ketika Cinta Bertasbi berkata, hakikatnya raya di Malaysia dan Indonesia sebenarnya tidak banyak beza.

 

“Kalau dari segi makanan, saya rasa semuanya sama sahaja, di Indonesia ada ketupat, opor, rendang, sambal kentang dan hati ayam.
“Dari segi perayaan, sama saja sambutannya, semua orang bergembira menyambut Hari Raya, sanak-saudara pulang ke kampung, seperti di Malaysia, bandar besar akan sunyi sepi kerana orang ramai pulang ke kampung,” katanya kepada Sinar Online.

Oki Setiana Dewi turut berkongsi budaya ziarah menziarahi di negaranya sewaktu sambutan hari raya.

“Jika di Indonesia, waktu kunjung-mengunjungi antara ahli keluarga adalah dalam tempoh 3 hari sahaja manakala melibatkan teman-teman di pejabat adalah dalam masa seminggu atau 10 hari selepas tiga hari pertama itu

“Selain itu, orang akan menghabiskan masa yang lama di kampung hingga satu minggu lamanya untuk sambutan Hari Raya,” katanya.-SInar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.