Doktor Turut Berdoa Sebelum Laku Pembedahan – KP Kesihatan

KUALA LUMPUR – Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah memperkatakan tentangperi pentingnya untuk melakukan yang terbaik dalam memberi rawatan kepada pesakit dengan diiringi kekuatan doa yang penuh barakah.

Beliau berkata, menjadi rutin buat dirinya untuk memulakan pembedahan dengan membaca ‘Bismillahir-Rahmanir-Rahim’, kalimah bahasa Arab yang membawa maksud ‘Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.’

Menulis di laman Facebooknya, Dr Noor Hisham berkata, “Pengajaran penting di sini adalah memulakan pembedahan itu dengan bacaan doa dan perjelaskan kepada pesakit serta anggota keluarga tentang ciri-ciri pembedahan tersebut.

“Kita harus meyakinkan mereka bahawa kita akan melakukan yang terbaik dan meminta mereka agar turut sama berdoa, tanpa mengira apa bangsa atau agama mereka,” tulis Dr. Noor Hisham dalam Facebooknya.

Beliau mengimbas kembali kes amat mencabar yang dikendalinya apabila beliau terpaksa mematahkan tulang sternum pesakit bagi membuang kanser tiroid folikular berulang yang mengakibatkan pesakit tersebut kehilangan darah lebih 15 liter.

Dr. Noor Hisham berkata, pakar bius bertugas ketika itu telah berputus asa dan beliau juga hampir menyerah kalah.

“Namun dengan izin Allah SWT, pesakit itu dibenarkan pulang ke rumah selepas seminggu kemudian,” katanya.

“Selama bertahun-tahun bertugas sebagai pakar bedah, saya belajar satu perkara penting – kita boleh cuba untuk lakukan yang terbaik untuk menjalankan pembedahan tersebut, lebih-lebih lagi jika ia sangat sukar,” katanya.

Catatan Facebook beliau itu dibuat berikutan terdapat kritikan terhadap juruterbang pesawat AirAsia X penerbangan D7237 yang dilaporkan meminta penumpang supaya berdoa ketika pesawat tersebut mengalami gegaran semasa dalam penerbangan dari Perth ke Kuala Lumpur pada Ahad lepas.

Walaupun keadaan itu dikaitkan dengan isu teknikal enjin, pesawat tersebut berjaya patah balik dan mendarat dengan selamat di Perth.

Banyak pihak yang memuji tindakan juruterbang dan kru pesawat itu kerana begitu professional dalam menangani situasi tersebut serta memastikan keselamatan semua yang berada di dalam pesawat berkenaan. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.