Google Perkenalkan Panel Peribadi Pada Muka Carian Google

TIDAK dinafikan bahawa enjin pencarian Google merupakan perkhidmatan dalam talian yang paling kerap digunakan dalam kehidupan harian pengguna internet.

Kebenaran untuk membuka jutaan laman web dan kemampuan Google memberikan padanan carian yang paling relevan dengan apa yang ditaip oleh pengguna menjadi tarikan utama enjin pencarian itu.

Kini, syarikat gergasi teknologi itu memperkenalkan panel peribadi pada muka carian Google untuk membantu pengguna menapis carian mengikut maklumat peribadi pengguna yang disimpan di Google Photos, Gmail dan Google Calendar.

Contohnya, jika anda mencari sesuatu yang berkaitan dengan Shanghai, Google akan mempamerkan semua dokumen peribadi pengguna yang disimpan dalam penyimpanan awan.

Dokumen tersebut adalah seperti maklumat penerbangan, emel tempahan bilik penginapan dan entri kalendar yang berpadanan dengan carian berkenaan.

Hasil carian akan turut disusun semula mengikut kesesuaian kriteria carian, menjadikan ia mudah untuk mengakses kandungan tanpa perlu menatal ribuan item dalam setiap aplikasi.

Untuk mengakses tab peribadi, anda hanya perlu membuka laman www.google.com/ dan lakukan carian seperti biasa.

Apabila keputusan dipaparkan, klik pada tab “lebih” di bawah bar carian, kemudian pilih “peribadi” melalui menu drop-down.

Untuk privasi dan keselamatan, keputusan hanya boleh dilihat oleh untuk pengguna.

Jika anda masih belum menggunakan ciri ini, jangan bimbang kerana ia sudah boleh digunakan pada desktop dan pengguna mudah alih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!