Rafizi Teruskan Agenda DAP Pertikai Kerjasama Petronas, Saudi Aramco

Semalam, Rafizi cuba menyerang kerjasama Saudi Aramco dengan Petronas sekali lagi. Beliau telah membuat dua dakwaan yang serius.

PERTUDUHAN NO. 1 RAFIZI: Petronas tidak memerlukan rakan kongsi atau membawa masuk rakan kongsi selepas mereka telah memulakan projek.

Ini adalah tidak benar. Petronas membawa masuk rakan kongsi di pelbagai peringkat projek – sebelum, semasa atau selepas projek bermula. Rafizi semestinya tahu tentang ini kerana ini sentiasa menjadi amalan Petronas.

Padang Gumusut-Kakap adalah 33% dimiliki oleh Shell Sabah. Rakan kongsinya termasuklah ConocoPhillips Sabah (33%), Petronas Carigall (20%) dan Murphy Oil (14%).

Projek gergasi Petronas di Canada adalah majoritinya dimiliki oleh PETRONAS bersama-sama dengan rakan kongsi minoriti iaitu Sinopec, JAPEX, Indian Oil Corporation dan PetroleumBRUNEI.

Semua syarikat menilai sama ada untuk membenarkan rakan kongsi baru untuk turut serta bergantung kepada apa yang rakan kongsi itu bawa kepada projek ini. Petronas adalah tidak terkecuali.

Dalam kes projek RAPID, Petronas telah menjemput Saudi Aramco untuk menyertai dalam projek itu sejak dari 2 tahun yang lalu kerana dengan adanya Aramco, ini bermakna bekalan minyak terjamin dan meningkatkan keyakinan pelabur berpotensi yang lain dalam projek Pengerang.

PERTUDUHAN NO. 2 RAFIZI: Projek ini pada mulanya dikira tidak akan mempunyai pulangan yang mencukupi untuk Aramco untuk mewajarkan pelaburan. Oleh itu, Petronas perlu menaikkan harga minyak yang akan ia beli dari Aramco untuk menjadikan ia lebih menarik untuk Aramco melabur.

Mungkin Rafizi tidak memahami bahawa pelabur yang betul dalam projek-projek bernilai berbilion mengambil kira risiko negara dan risiko politik apabila mereka mengira pulangan pelaburan mereka.

Mereka menggunakan alat-alat seperti ‘Risk-adjusted return on capital (RAROC)’ atau mereka melakukan analisis aliran tunai terdiskaun menggunakan kos modal purata berwajaran (WACC).

Kedua-dua alat ini mengambil kira risiko negara dan politik.

Jika risiko kedua-duanya adakah tinggi maka pulangan yang dikira adalah rendah.

Dalam kes projek RAPID dan Pengerang, saya pasti Aramco telah mengambil kira bahawa DAP telah berjaya mensabotaj pelaburan RM35 bilion yang sama daripada Taiwan ke dalam Pengerang sebelum ini.

Dan lebih teruk lagi, Aramco mungkin akan mengambil kira pengisytiharan PKR bahawa mereka akan membatalkan keseluruhan projek Pengerang jika mereka menang kuasa.

Begitu juga dengan propaganda negatif yang banyak yang mengatakan Malaysia akan bankrap.

Semua ini menambah kepada “Country and Political Risk Premiums” yang mengurangkan daya maju dan daya tarikan mana-mana pelaburan.

Jika Rahman Dahlan dapat meyakinkan mereka bahawa Risiko Negara dan Politik tidak begitu tinggi dan Pakatan adalah sekumpulan orang bodoh dengan kemungkinan yang sedikit untuk menang dan membatalkan projek itu, unjuran pulangan projek itu akan meningkat dengan segera dan menjadi lebih berdaya maju untuk Aramco.

 

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 29 Mac 2017

https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.