PAS Mahu Ambil Balik 7 Kerusi Ditandingi PKR Di Kelantan

KOTA BHARU – Pas membayangkan akan mengambil balik semua kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ‘di­pinjamkan’ kepada PKR di negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Langkah tersebut dijangka dilakukan oleh Pas negeri selepas mengambil kira keadaan politik semasa membabitkan hubungan kedua-dua parti itu yang retak dan dilihat menanti masa untuk pecah.

Setiausaha Pas negeri, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, hal ini kerana PKR sering berada sepentas dengan pemimpin Pakatan Harapan yang diketuai DAP untuk menyerang Kerajaan Pas Kelantan.

“Di peringkat negeri sebelum ini kita sudah sebut kepada rakan kita, PKR supaya menjaga hati pengundi Pas terutama di kampung-kampung.

“Dalam masa sama, kita juga sudah pesan supaya PKR lebih sensitif menjaga hubungan de­ngan Pas apabila mereka sering kali dilihat bersama-sama Pakatan Harapan di pentas-pentas ce­ramah untuk menjatuhkan Kerajaan Pas Kelantan,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Kerusi Parlimen yang ‘dipinjamkan’ kepada PKR di negeri ini pada PRU-13 adalah Ketereh, Tanah Merah dan Machang manakala DUN melibatkan kawasan Guchil, Kuala Balah, Pengkalan Kubor dan Nenggiri. Bagaimanapun hanya satu kerusi yang dimenangi oleh PKR iaitu DUN Guchil.

Baru-baru ini, Pengarah Pusat Penyelidikan Pas Pusat, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki menegaskan parti itu akan mengambil balik kerusi yang dipinjamkan kepada PKR di Selangor termasuk Parlimen Gombak yang disandang Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Desakan supaya Pas memutuskan hubungan dengan PKR semakin kuat apabila beberapa mesyuarat agung tahunan Pas peringkat kawasan di Pulau Pinang, Selangor dan negeri ini meluluskan usul supaya tahaluf siyasi dengan parti pimpinan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail itu ditamatkan dan semua kerusi yang di­pinjamkan pada pilihan raya umum lalu diambil balik.

Walau bagaimanapun Che Abdullah berkata, keputusan muktamad mengenainya bergantung kepada Muktamar Tahunan Pas di Kedah akhir bulan depan sekiranya memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR.

Sementara itu, beliau berkata, rakyat Kelantan tidak akan memberi ruang kepada Pakatan Harapan yang diketuai DAP melalui proksinya PAN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk bertapak di negeri ini pada PRU-14.

Katanya, mereka tidak pernah lupa de­ngan tindakan berte­rusan DAP bersama Pengerusi PPBM, Tun Dr. Mahathir Moha­mad yang secara konsisten menentang pelaksanaan hukum Islam di Kelantan.

“Rakyat akan sentiasa ingat apa yang dilakukan Dr. Mahathir dan DAP. Jadi tidak ada sebab mereka akan beralih arah menyo­kong bekas Perdana Menteri itu,” katanya.

Dalam perkembangan ber­kaitan, Che Abdullah berkata, PAN yang diterajui Presidennya, Mohamad Sabu juga tidak mempunyai kekuatan di negeri ini, malah parti itu jelas ditolak oleh rakyat. – UTUSAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.