Kos RM27 Bilion Naik Kepada RM46 Bilion Hanya Dalam Tempoh 5 Tahun.

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 29 Januari 2018

Kos RM27 bilion naik kepada RM46 bilion hanya dalam tempoh 5 tahun.

Walaupun Pakatan sering mempersoalkan mengapa projek-projek tertentu dari kerajaan BN telah meningkat dalam kos, mereka sendiri tidak dapat memberi jawapan yang memuaskan mengapa projek mereka sendiri di negeri-negeri yang dikuasai oleh mereka telah meningkat dengan ketara.

Sebagai contoh, The Edge melaporkan bahawa harga projek untuk Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) telah meningkat 70% dari harga RM27 bilion pada tahun 2011 kepada RM46 bilion pada 2016. Laporan itu juga mengatakan peningkatan itu disahkan oleh kedua-dua rakan penyampaian projek PTMP serta oleh EXCO Pulau Pinang Chow Kon Yeow. (Terowong Pulau Pinang yang penuh kontroversi itu adalah salah satu komponen PTMP ini)
http://www.theedgemarkets.com/article/cost-penang-transport-master-plan-balloon-rm46b-says-project-delivery-partner

Walau bagaimanapun, dalam respons yang agak melucukan, YB Chow kemudian mendakwa bahawa tidak ada sebarang peningkatan.

Ini adalah jawapannya seperti yang dilaporkan:

“Chow berkata jumlah yang lebih kecil itu adalah untuk anggaran tender berdasarkan kajian konsep awal yang disediakan oleh perunding pengangkutan Halcrow pada tahun 2011.

Beliau berkata angka yang lebih besar itu adalah untuk pelan oleh Konsortium SRS, rakan penyampaian projek (PDP) PTMP, yang termasuk rangkaian kereta api dan lebuh raya.

Chow berkata mereka yang menghantar cadangan mereka di bawah permintaan untuk cadangan (RFP) tidak perlu mengikuti cadangan Halcrow 100% dan bebas mengemukakan cadangan mereka sendiri.

“Inilah yang dilakukan oleh SRS, mereka mempunyai variasi masing-masing, yang mana jika dilaksanakan sepenuhnya, akan menjadi lebih daripada Halcrow.”
http://www.thesundaily.my/news/2017/06/19/cost-penangs-transport-master-plan-has-not-surged-chow-0

Pada asasnya jawapannya ialah harga RM27 bilion itu berdasarkan anggaran pada tahun 2011 manakala RM46 bilion itu adalah kos sebenar seperti yang dikira oleh konsortium yang telah dianugerahkan kontrak itu.

Pada dasarnya, jawapannya ialah: “RM27 bilion adalah harga pada tahun 2011 dan RM46 bilion adalah harga sekarang tetapi harganya tidak meningkat”.

Nampaknya di bawah DAP, harga dan kos di Pulau Pinang seolah-olah meningkat secara misteri sepanjang masa.

Tarif air telah meningkat 3 kali dengan kenaikan keempat dirancang untuk tahun depan. Cukai pentaksiran telah dinaikkan pada tahun 2016.

Perbelanjaan operasi tahunan untuk Kerajaan Pulau Pinang juga meningkat sebanyak 500% sejak tahun 2008.

Caj sedia ada pada pemaju hartanah telah meningkat dua kali ganda atau tiga kali ganda sejak 2008 sementara caj hartanah baru yang tidak pernah wujud sebelum ini juga telah diperkenalkan.

Inilah realiti yang membuatkan anda tertanya-tanya siapa yang sebenarnya bertanggungjawab terhadap “Barang Naik” (harga)?

Dan anda juga tertanya-tanya mengapa ada dakwaan berulang mengenai rasuah dalam projek-projek Kerajaan DAP Pulau Pinang?

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.