Cybertrooper PH Melompat Sakan Bila Akhbar Silap Cetak Kos Projek Lorong Basikal

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 29 Januari 2018

Tidak perlu cybertrooper Pakatan Harapan untuk cuba mengambil kesempatan daripada kesilapan cetakan akhbar dalam tajuk mereka untuk mengalihkan perhatian dari skandal Terowong Pulau Pinang yang mana pemimpin anda gagal untuk menjawab soalan dengan betul.

Kenapa perlu pergi ke tahap yang rendah seperti itu?

Projek lorong basikal DBKL bernilai RM4 juta untuk 6km – bukan RM4 bilion untuk 6km seperti yang dilaporkan secara salah dalam akhbar itu.

Jika anda masih menganggap bahawa harga RM4 juta itu adalah mahal, kerja itu bukan sahaja untuk “mengecat lorong” tetapi termasuk pelbagai perancangan lain, perundingan awam serta kerja pembinaan kecil.

Tetapi jika anda masih merasakan bahawa RM4 juta untuk 6km adalah mahal maka saya ingin mengingatkan anda bahawa Pulau Pinang telah mengatakan bahawa projek 12km lorong basikal mereka akan menelan belanja sebanyak RM30 juta dalam projek terdahulu:\

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2014/10/31/rm30-million-spent-on-12km-bicycle-route-in-penang/

Manakala bajet untuk lorong basikal untuk tahun ini seperti yang tertulis dalam Bajet Pulau Pinang adalah RM45 juta untuk 39.3km:

Berikut adalah kenyataan dari Kementerian WP:

http://www.kwp.gov.my/index.php/my/sumber/pengumuman-berita/2529-hebahan-pembetulan-kos-peruntukkan-laluan-basikal-oleh-akhbar-harian-metro

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.