Adakah MCA, Wee Ka Siong Menyebabkan Kerosakan Teruk Kepada DAP?

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 29 Januari 2018

Nampaknya DAP bimbang dengan pendedahan berterusan oleh Timbalan Presiden MCA, Wee Ka Siong mengenai projek terowong mega Ketua Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Serbuan SPRM ke atas projek Terowong bermula pada 10 Januari 2018.

Dua hari kemudian pada 12 Januari, terdapat laporan berita bahawa DAP mengesahkan bahawa mereka telah membuka jalan untuk Parti Amanah untuk bertanding kerusi Ayer Hitam Wee Ka Siong.
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/johor-dap-confirms-yielding-ayer-hitam-to-amanah

Keesokan harinya pada 13 Januari, Wee Ka Siong mula mempersoalkan projek Terowong Pulau Pinang dengan mendedahkan bahawa syarikat fesyen kini telah mengambil alih tempat kedua-dua syarikat gergasi BUCG dan CRCC sebagai pemegang saham.

Lebih kurang minggu selepas itu, Ka Siong terus membuat pendedahan yang semestinya menyebabkan Guan Eng berada di bawah tekanan yang semakin dasyat.

Tiba-tiba, beberapa hari yang lalu pada 25 Januari atau hanya dua minggu selepas DAP telah mengesahkan akan memberikan kerusi Ayer Hitam kepada Amanah, terdapat laporan berita bahawa DAP telah mengesahkan rundingan semula untuk mengambil semula kerusi dari Amanah dan bahawa mereka merancang untuk meletakkan parti yang kuat termasuk Lim Kit Siang untuk bertanding di sana.

Semalam, ketua DAP Johor Liew Chin Tong dilaporkan berkata “Kemenangan di Ayer Hitam bermakna 10 lagi untuk Pakatan di Johor.” https://www.themalaysianinsight.com/s/34834/

Sementara itu pada hari yang sama, Lim Kit Siang berkata “Ayer Hitam adalah kerusi penentu untuk memenangi Putrajaya” https://www.malaysiakini.com/news/410331

Dalam tempoh dua minggu DAP memberi laluan kepada Amanah untuk bertanding di kerusi itu dengan tiba-tiba kerusi itu menjadi kerusi terpenting di Malaysia kerana Wee Ka Siong mula memberi tekanan kepada Lim Guan Eng mengenai projek Terowong Pulau Pinang itu?

Sudah tentu ini bukan satu kebetulan tetapi kelihatan seperti itu adalah tindakan balas daripada DAP yang marah dengan Wee Ka Siong yang memberi tekanan kepada Ketua Setiausaha mereka di tengah-tengah tuduhan rasuah besar-besaran.

Ia mungkin satu langkah untuk cuba mendiamkan Wee dengan memaksa beliau menumpukan perhatian pada kerusinya dan bukannya bertanya soalan yang sukar.

Kenapa DAP begitu takut dengan MCA Wee Ka Siong yang hanya bertanya soalan yang sukar untuk DAP jawab mengenai projek Terowong Pulau Pinang? Apa yang mahu disembunyikan?

Barangkali DAP perlu membiarkan Guan Eng memerangi pertempurannya sendiri dan berdiri di Ayer Hitam dan bukannya bergantung kepada yang lain termasuk bapanya?

Saya harap rakyat Malaysia dapat menyedari permainan manipulasi DAP.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.