“Putar Belit Klasik” – Lim Sian See

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 27 November 2017

Dalam akaun terkini yang telah diaudit oleh Ketua Audit Negara (AG) untuk Pulau Pinang, negeri itu membuat lebihan sebanyak RM89 juta bagi tahun ini – walaupun perbelanjaan negeri tahunan yang tertinggi setakat ini.

Selain daripada suspek biasa iaitu penjualan tanah negeri, yang ditunjukkan dalam butiran “Premium Tanah – Pemberian Milik Bayaran Khas”, lebihan itu adalah disebabkan oleh hasil daripada yang berikut:

1) Pembayaran dari PDC sebanyak RM187.6 juta kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
2) Sumbangan RM11 juta dari Penang Hill Corporation
3) Pemindahan dari akaun pemegang amanah JKN sebanyak RM28.7 juta.

Tanpa perkara-perkara luar biasa ini, Kerajaan Pulau Pinang akan mengalami kerugian sebanyak RM139 juta pada tahun lepas – bukannya lebihan sebanyak RM89 juta.

Perhatian khusus kepada RM187.6 juta itu. Saya telah menyatakan sebelum ini bahawa baki tunai PDC telah menurun dengan ketara setiap tahun sehingga ia hanya mempunyai RM5.8 juta tunai dan deposit tetap RM35 juta – turun dari ratusan juta hanya beberapa tahun lalu.

Ini seterusnya mengesahkan bahawa bagi tahun 2016, Kerajaan Negeri Pulau Pinang memberi pinjaman mudah sebanyak RM609 juta kepada PDC.

https://www.thestar.com.my/news/nation/2016/11/17/penang-cms-office-getting-rm707mil-amount-is-487-of-states-2017-budget/

Pinjaman tidak dianggap sebagai perbelanjaan dan merupakan item luar kunci kira-kira – jadi ia tidak dicerminkan dalam perbelanjaan kerajaan negeri.

Ini bermakna Kerajaan Negeri Pulau Pinang hanya dapat mencatat lebihan kerana ia telah meminjamkan wang kepada PDC supaya PDC boleh menggunakan wang itu untuk membayar kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang supaya ia diiktiraf sebagai pendapatan!

Wow .. Pandai. Putar belit yang klasik.

Tidak hairanlah orang belajar perakaunan.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.