Lim Kit Siang Masih Ketua DAP Yang Tidak Sah – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 27 November 2017

Pilihan raya parti DAP yang tidak sah baru-baru ini pada 12 November 2017 menjadi semakin dahsyat apabila Pendaftar Pertubuhan (RoS) mengumumkan status DAP yang boleh dipersoalkan itu (begitu juga dengan PPBM) yang menyebabkan kelewatan kelulusan dalam permohonan untuk mendaftarkan Pakatan Harapan. Pakatan Harapan sepatutnya menjadi gabungan empat parti, DAP menjadi salah satu daripada mereka.

Malah, DAP bukan sekadar salah satu daripada empat parti tetapi parti utama memandangkan ia mengawal bilangan kerusi yang paling banyak dalam gabungan parti pembangkang itu. DAP berkata ia akan memenangi kira-kira 50 atau lebih kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum akan datang tetapi walaupun ia kekurangan sedikit dan menang hanya 40 kerusi ia masih akan mengawal tidak kurang daripada 50% kerusi dalam gabungan itu.

Oleh itu, status DAP yang boleh dipersoalkan itu tidak dapat dipandang ringan dan sangat penting kepada kewujudan Pakatan Harapan kerana ia adalah imej gabungan itu. Jadi, jika DAP adalah tidak sah, itu juga akan menjadikan Pakatan Harapan tidak sah. Dan memandangkan Lim Kit Siang bukan sahaja pemimpin DAP tetapi juga akan menentukan siapa dari Pakatan Harapan yang akan menjadi Perdana Menteri jika mereka memenangi pilihan raya umum, itu menjadikan keadaan lebih sukar: terutamanya jika Kit Siang sendiri yang akan menjadi Perdana Menteri.

Masalahnya ialah Kit Siang tahu perkara ini jadi persoalannya: adakah beliau sengaja cuba menghalang Pakatan Harapan daripada didaftarkan (supaya DAP boleh terus bertanding dalam pilihan raya umum akan datang di bawah bendera roket sendiri dan bukannya calon DAP perlu menggunakan bendera Harapan) atau adakah Kit Siang terlepas pandang?

Sama ada sengaja atau sebaliknya, Kit Siang tidak mempunyai pilihan lain selain daripada menipu dalam pilihan raya parti baru-baru ini jika beliau tidak mahu Tan Seng Giaw mengambil alih kepimpinan DAP. Ini juga adalah sebab mengapa mereka menipu pada pilihan raya parti 15 Disember 2012, lima tahun yang lalu, dan pemilihan semula sembilan bulan kemudian pada 29 September 2013. Ia adalah supaya Tan Seng Giaw akan kalah dan Kit Siang, anaknya Lim Guan Eng, dan penyokong dan kroni mereka akan menguasai kedudukan 20 teratas dalam CEC.

Masalahnya ialah Kit Siang tidak sepandai Tun Dr Mahathir Mohamad apabila ia mengenai menipu dalam pemilihan parti jadi langkah amaturnya mudah dikesan. Dan ketika mereka mengadakan pemilihan semula parti sembilan bulan kemudian mereka mengulangi kesilapan yang sama yang mereka buat pada pemilihan parti bulan Disember 2012. Ramai yang mungkin merasakan malapetaka Disember 2012 dan September 2013 akan menjadi pengajaran untuk mereka. Walau bagaimanapun, sama ada disebabkan kebodohan atau keangkuhan, pada pemilihan semula parti baru-baru ini pada 12 November 2017 mereka mengulangi kesilapan yang sama yang dibuat pada bulan Disember 2012 dan September 2013.

Pada 2012, hampir 2,600 perwakilan daripada 865 cawangan layak menghadiri pemilihan parti tetapi antara 1,200-1,300 atau kira-kira separuh perwakilantelah dihalang daripada menghadiri. Mereka melakukan ini dengan tidak menghantar notis mesyuarat kepada orang-orang itu – dan tanpa surat ini mereka tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan. Selain itu, notis telah dihantar lewat dan tidak dalam tempoh masa yang ditetapkan mengikut perlembagaan parti.

Jadi itu adalah dua pelanggaran perlembagaan parti.

Jumlah sebenar perwakilan yang menghadiri pemilihan parti itu, bagaimanapun, adalah lebih daripada 1,800 dan itu adalah kerana lebih daripada 500 perwakilan adalah tidak sah kerana mereka adalah dari cawangan yang belum didaftarkan. Jadi itu adalah pelanggaran nombor tiga.

Ramai daripada mereka yang dihalang daripada menghadiri pemilihan parti itu kemudian membuat aduan dengan RoS dan berdasarkan laporan ini, RoS menyiasat perkara itu dan mengarahkan DAP untuk mengadakan pemilihan semula parti. Mereka melakukannya, sembilan bulan kemudian, tetapi terus meneruskan dengan helah menghalang calon yang layak daripada menghadiri sementara membenarkan perwakilan tidak sah untuk menghadiri.

Pendeknya, mereka mengadakan pemilihan semula parti pada 12 November 2017 tetapi terus dengan penipuan yang merek lakukan pada 15 Disember 2012 dan 29 September 2013 – iaitu hanya 1,356 perwakilan daripada lebih daripada 2,500 perwakilan dibenarkan untuk menghadiri pemilihan parti. Dan sudah tentu, apabila anda menggunakan teknik penipuan yang sama, anda akan berakhir dengan keputusan yang sama – iaitu untuk menghalang Tan Seng Giaw dan pasukannya untuk mengambil alih parti itu sementara Kit Siang dan anaknya dan penyokong menguasai slot 20 teratas CEC.

Jadi status DAP yang boleh dipersoalkan itu, hasil penipuan pilihan raya parti pada bulan Disember 2012 dan September 2013, terus berlanjutan. Dan pilihan raya parti pada 12 November 2017 tidak menangani dan memperbetulkan apa yang berlaku pada 15 Disember 2012 dan 29 September 2013. CEC DAP masih lagi tidak sah, sama seperti lima tahun yang lalu.

Kit Siang bukan sahaja membahayakan DAP tetapi juga Pakatan Harapan. Sama ada calon DAP boleh bertanding dalam pilihan raya umum akan datang di bawah bendera Pakatan Harapan adalah satu isu. Sama ada calon DAP boleh menggunakan logo roket mereka sendiri juga boleh dipersoalkan. Calon-calon DAP mungkin perlu melakukan apa yang mereka rancang untuk dilakukan pada pilihan raya umum 2013: iaitu untuk bertanding dalam pilihan raya umum di bawah bendera PAN.

Dalam keterdesakan untuk menghalang Tan Seng Giaw daripada memenangi pemilihan parti, Kit Siang telah mengorbankan DAP dan Pakatan Harapan. Kit Siang mungkin telah berjaya membunuh Tan Seng Giaw tetapi dalam proses yang sama beliau telah membunuh DAP dan juga Pakatan Harapan. Walaupun Mahathir akan diingati sebagai orang yang membunuh Umno untuk membunuh Tengku Razaleigh Hamzah, Kit Siang akan dikenang sebagai lelaki yang membunuh DAP (dan Pakatan) untuk membunuh Tan Seng Giaw.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/kit-siang-still-daps-illegal-leader/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.