Soros Jadi Sasaran Penyokong Trump

KUALA LUMPUR – Hartawan Amerika Sya­rikat (AS), George Soros menjadi sasaran penyokong bakal Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump yang bercadang mengadakan tunjuk perasaan terhadap penderma utama Parti Demokrat itu kerana didakwa menyumbang kepada kekecohan menjelang pemilihan badan perwakilan pemilih, bulan depan.

 

Akhbar USA Today memetik kenyataan Rochelle Winther, individu yang mula menyebarkan maklumat tentang Soros di media sosial berkata, sejak keganasan yang meletus selepas pilihan raya Presiden baru-baru ini, penyokong Trump percaya Soros menyumbang dana dalam tunjuk perasaan di AS yang disalurkan menerusi Open Society Foundation (OSF) yang dikaitkan dengan hartawan itu.

 
“Beliau nampaknya sedang menghantar kumpulan-kumpulan untuk mencetuskan kekacau­an dan keganasan tanpa se­bab,” kata Winther.

 
Walau bagaimanapun, OSF menafikan dakwaan melibatkan pelabur bilionair kelahiran Hungary itu yang merupakan seorang Yahudi apabila menyatakan be­liau menyumbang sebanyak AS$12 bilion daripada hartanya kepada kerja-kerja hak asasi manusia di seluruh dunia.

 
Soros turut menjadi sindiran netizen di media sosial yang menjadikan hartawan itu sebagai fokus kepada kempen yang lebih tersusun dalam laman-laman tertentu Internet.

 
Malah, terdapat kumpulan da­lam laman sosial Reddit yang mahu memenjarakan Trump, merancang mengadakan tunjuk perasaan terhadap Soros di hadapan pejabat Soros Fund Management di Manhattan dan pejabat OSF di New York City dan Baltimore.

 
OSF dalam pada itu berkata, tanggapan bahawa Soros membayar kepada penunjuk perasaan anti-Trump adalah rekaan semata-mata.

 
“Terdapat banyak laporan palsu tentang Soros dan OSF terlibat membiayai tunjuk perasaan yang meletus di AS selepas pilihan raya Presiden, kesemua laporan ini tidak benar,” kata Presiden OSF, Chris Stone.

 
Walau bagaimanapun, terdapat banyak kumpulan yang terlibat dalam demonstrasi itu sekali gus memungkinkan beberapa pertubuhan berkenaan yang dibiayai OSF terlibat dalam tunjuk perasaan berkenaan.

 
Soros melalui OSF didakwa membiayai beberapa organi­sasi an­taranya Bersih, Merdeka Cen­ter dan Malaysiakini bagi menggugat kestabilan Malaysia.

 
Salah satu daripada jawatankuasa kecil di bawah Majlis Peguam mengaku menerima bantuan RM53,757.13 (AS$15,000) sebagai geran daripada OSF seperti yang didedahkan dalam laporan DC Leaks baru-baru ini.

 
Dokumen tersebut turut menyebut usaha OSF mencampuri urusan politik negara bermula 2010 selepas Datuk Seri Najib Tun Razak memulakan tugas sebagai Perdana Menteri.

 
Antara yang disenaraikan me­ne­rima dana melalui OSF ialah Majlis Peguam dan Penang Institute.

 
Portal berita propembangkang, Malaysiakini turut mengaku me­nerima geran daripada Open Society Institute (OSI).-Utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.