Detektif Polis Lagos Berjaya Selamatkan Ratu Cantik Yang Diculik

Lagos – Detektif polis bertugas di Skuad Anti Rompakan Khas (SARS) Polis Perintah Negeri Lagos telah menahan seorang anggota kumpulan lima lelaki yang menyamar sebagai maestro perniagaan terkenal, Alhaji Aliko Dangote, di Facebook untuk menculik seorang ratu cantik.

Mangsa yang berusia 20 tahun, Cik Sa-adat Usman Bibire, kemudiannya dikenal pasti sebagai anak perempuan kepada Penasihat Khas Gabenor Kwara Negeri dalam Hal Ehwal Politik.

Ia juga terpapar di Facebook bahawa, anak perempuan seorang jeneral tentera bersara, Cik Cynthia Osokogwu, bertemu pembunuhnya di Lagos, dua tahun lalu.

Pesuruhjaya Polis Negeri Lagos, Encik Kayode Aderanti, berkata penculik mengendalikan akaun Facebook palsu atas nama maestro perniagaan.

Beliau berkata semasa perbincangan awal antara kedua-duanya (suspek dan mangsa), suspek telah mencadangkan bahawa dia ingin menjadikan mangsa duta jenama untuk Dangote Mee dan tawaran itu diterima.

Beliau berkata: “Selepas itu, mangsa pergi ke Warri di Delta Negeri dari Lagos untuk bertemu dengan Aliko Dangote yang menggunakan nama palsu dan kemudiannya diculik dan wang tebusan N20 juta telah segera menuntut daripada bapa mangsa.

“Ayahnya diarahkan untuk memindahkan wang tebusan ke akaun bank di Malaysia sebelum anaknya akan dibebaskan.

“Selepas menerima aduan daripada bapa mangsa, saya mengarahkan pegawai yang menjaga SARS, Penguasa Polis (SP) Abba Kyari, untuk melancarkan pemburuan besar-besaran untuk penculik dan  mengesan tempat mangsa.”

Aderanti mendedahkan bahawa Kyari, bersama kerjasama dengan pengendali telekom, terus mengesan nombor telefon suspek.

Beliau berkata: “Setelah dikumpulkan data yang diperlukan, Kyari segera mengerahkan dua pasukan polis detektif ke Warri, Delta Negeri, dan selepas tujuh hari, mangsa berjaya diselamatkan di sebuah rumah di pinggir bandar Ozoro dalam Isoko kawasan Kerajaan Tempatan selatan negeri ini.

“Dalam serbuan di kawasan penculikan, Patrick Ifada, 23, ditahan oleh pihak polis. Dia merupakan  pegawai pengawasan geng dalam tempoh persembunyian itu. “

Dalam kenyataannya, suspek berkata dia tidak mengambil bahagian dengan rancangan asal untuk menculik mangsa, mendakwa bahawa plot pada mulanya adalah rancangan Marcus Omojuwa, sahabat karibnya, yang juga menyediakan akaun Malaysia untuk kegunaa urus niaga.

Patrick berkata: “Nama saya Patrick Ifada dan  berumur 23 tahun. Saya seorang pelajar Politeknik Negeri Delta, Ozoro. Saya belajar Sains Komputer.

“Rumah yang kami simpan gadis itu kepunyaan Marcus. Rumah itu adalah asrama swasta. Marcus yang mengendalikan akaun Facebook palsu dan semua urus niaga dan perbincangan adalah antara Marcus dan mangsa.

“Marcus mendapat profil gadis di talian selepas dia diumumkan sebagai pemenang pertandingan ratu cantik. Semasa berbual di Facebook, katanya kepada gadis itu bahawa dia adalah Alhaji Aliko Dangote dan dia ingin menjadikan beliau salah satu duta jenama syarikat mee.

“Satu hari, gadis itu terbang ke Delta melalui Lapangan Terbang Warri, di mana kita mengarahkan dia untuk datang ke Ozoro. Dia akhirnya mendapat tahu dia telah dibawa untuk bertemu Marcus.

“Kemudian Marcus meminta ayahnya untuk membayar jumlah N20 juta dalam akaun Malaysia. Beliau tinggal bersama kami selama dua minggu di mana kita diberi makan mi Indomie, beras.

“Semasa dia bersama kita, Marcus memberi amaran kepada kita supaya tidak menjadi cederakan gadis itu. Selepas seminggu dan wang tidak akan datang, Marcus mengurangkan jumlah kepada N15 juta dan kemudian N500,000.

Menceritakan bagaimana dia telah ditangkap oleh polis, suspek itu menambah, “Saya baru sahaja selesai makan dan saya pergi ke luar untuk mencuci tangan dan melihat beberapa kenderaan menuju ke asrama kami dan sebelum saya tahu apa yang berlaku, polis menangkap saya.

Aderanti berkata usaha sedang dibuat untuk menangkap ahli-ahli lain kumpulan itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.