LIVE UPDATE! Rayuan Terakhir Kes Liwat Anwar

Putrajaya – Rayuan terakhir Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengetepikan hukuman penjara lima tahun atas kesalahan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, bermula di Mahkamah Persekutuan, hari ini.

Panel lima hakim yang diketuai Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria kini mendengar hujahan daripada pasukan pembelaan terdiri daripada 14 peguam mewakili

Anwar, diketuai Datuk Seri Gopal Sri Ram, bekas hakim Mahkamah Persekutuan.

Empat hakim lain ialah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Shariff dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali.

Mahkamah juga akan mendengar rayuan balas pihak pendakwaan untuk menambah hukuman penjara yang dikenakan ke atas Anwar.

Peguam kanan, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengetuai pasukan pendakwaan dalam rayuan itu. Beliau dibantu Timbalan Pendakwa Raya Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria.

 

11.30 pagi: Perbicaraan kes liwat Ketua Pembangkang di Mahkamah Persekutuan di Istana Kehakiman Putrajaya, Selasa memberi kesan pada persidangan Dewan Rakyat.

Ini  kerana sekurang-kurangnya 20  ahli parlimen pembangkang turut berada di mahkamah untuk memberi sokongan kepada Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh.

Antara ahli parlimen PKR diihat berada di Istana Kehakiman sejak pagi tadi, Mohamad Azmin Ali, Nurul  Izzah Anwar, Tian Chua, Datuk Johari Abdul, R.Sivarasa, Rafizi Ramli dan Shamsul  Iskandar Mat Akin.

Manakala ahli parlimen DAP pula adalah Lim Kit Siang, Nga Kor Meng, Ngeh Koo Ham,  Fong Kui Lum, Tan Kok Wai dan V.Sivakumar.

Turut serta Gobind Singh Deo dan Ram Karpal yang mewakili barisan peguam Anwar.

Setakat ini, ahli parlimen PAS tidak kelihatan di situ.

Timbul persoalan kenapa tiada ahli parlimen PAS yang selama ini taksub kepada Anwar hadir menyatakan solidariti kepada Ketua Umum PKR itu.

Untuk pengetahuan selain kes Anwar, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga sedang berdepan perbicaraan saman fitnah RM2 juta di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu.

Beliau disaman kerana mengaitkan bekas calon PKR DUN Bukit Besi Mohd Shamsul Mat Amin.

Keseluruhan ahli parlimen pembangkang seramai 88 orang selepas Tan Sri Khalid Ibrahim dipecat dari PKR.

Dewan Rakyat masih lagi bersidang membahaskan Bajet 2015.

 

11.25am: Gopal berkata kelakuan Saiful tidak konsisten dengan seseorang yang telah diliwat 24 jam sebelumnya.

Katanya, Saiful bertemu dengan seorang pegawai polis (Mohd Rodwan) sebelum kejadian liwat itu, dan tidak ada sebab untuk Saiful menunggu selama dua hari sehingga dia membuat laporan polis.

 

11.10am: Pendengaran disambung semula dengan Gopal meneruskan hujahnya supaya mahkamah menerima gambar Saiful menghidangkan teh di rumah Anwar, sehari selepas kejadian liwat dikatakan berlaku..

Katanya, Saiful bersetuju dia pergi ke rumah Anwar pada pukul 5 petang 27 Jun dan apabila ditunjukkan gambar tersebut, seorang peguam ketika itu berkata Saiful kelihatan agak gembira dalam gambar itu.

Gopal berkata Saiful mengenal pasti dirinya dalam gambar tersebut dengan ahli-ahli kelab Anwar Ibrahim.

“Ada pengakuan tentang kehadirannya (dan ia harus diterima),” tambahnya.

 

11.00 pagi: Tinjauan setakat jam 10 pagi tadi mendapati tidak ada seorang pun pemimpin PAS hadir untuk memberikan sokongan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dibicarakan pagi ini di Mahkamah Persekutuan.

Rata-rata yang hadir adalah pemimpin PKR dan DAP.
Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali ketika ditanya hal itu berkata sokongan PAS dapat dilihat melalui penganjuran dua program malam tadi di Universiti Malaya (UM) dan Stadium Mini Subang Jaya.
“Malam tadi kita bersama-sama di Kelana Jaya dan Universiti Malaya. InsyaAllah hadir,” kata Azmin ketika ditanya hal berkenaan.
Bagaimanapun ia tetap menjadi persoalan memandangkan hanya Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat sahaja yang hadir di program ‘Pidato Anwar 40 tahun : Dari UM ke Penjara’, malam tadi.
Bukan itu sahaja, Anwar juga diduga dengan kegagalan Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang hadir pada mesyuarat terakhir pimpinan Pakatan Rakyat bagi memberikan sokongan kepadanya, pada petang Isnin.
Namun Hadi sendiri dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu hari ini. Mungkin juga seluruh kepimpinan PAS berkampung di Terengganu bagi menyatakan sokongan pada Hadi.
Hadi disaman Mohd Shamsul Mat Amin, atas kenyataannya yang seolah-olah menuduh calon PKR DUN Bukit Besi pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) itu terlibat dengan kegiatan menjual pil kuda.
Dalam pada itu, Azmin kekal dengan pendirian PKR bahawa Anwar tidak bersalah dan menjadi mangsa kezaliman undang-undang negara yang kononnya dikawal Umno-Barisan Nasional.
“Kalau kita lihat berdasarkan fakta Anwar tidak bersalah dan tidak perlu didakwa dari hari pertama. Ini konspirasi politik yang perlu dihentikan supaya Malahsia maju ke depan.
“Negara jiran seperti Indonesia juga ada krosisi politil pada tahun 1998 dahulu tetapi tetap maju ke depan.
“Mereka langsung tidak terlibat dengan hal-hal polituk kotor seperti ini. Mengambil contoh baru-baru ini apabila Jokowi menziarahi musuh politiknya Prabowo untuk mencari perdamaian. Ini yang sepatutnya dipelajari Umno-BN,” katanya ketika ditemui pemberita.
Keputusan kes Liwat II membabitkan Anwar dan bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan akan diketahui pada Rabu ini.
Ini merupakan percubaan terakhir Ahli Parlimen Permatang Pauh itu untuk bebaskan dirinya daripada kembali meringkuk dalam penjara.
Anwar pada 1999 dijatuhi hukuman penjara selama enam tahun atas tuduhan yang sama.
Namun pada Jun 2008, rakyat negara ini sekali lagi dikejutkan dengan dakwaan Saiful bahawa dirinya diliwat Anwar pada Jun 2008.

 

10.45 pagi: Pengamal media yang hadir ke Istana Kehakiman di Putrajaya hari ini melahirkan rasa kesal selepas hanya 18 agensi media dibenarkan membuat liputan perbicaraan kes Liwat II Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berkata orang ramai disekat daripada mendapat laporan adil perbicaraan mahkamah ekoran hanya beberapa media bebas dibenarkan masuk.

“Apa motif hantar RTM untuk dengar perbicaraan? Mereka hanya benarkan satu agensi media antarabangsa.

“Saya tak curiga kerajaan mahu mengurangkan laporan yang mencemarkan institusi kehakiman. Ada dua atau tiga media online dibenarkan masuk, kita hanya bergantung kepada laporan mereka,” katanya kepada pemberita di perkarangan Istana Kehakiman.

Wartawan yang mula berhimpun di Istana Kehakiman hari ini kesal apabila hadir seawal jam 5.30 pagi, namun media terpilih sahaja dibenarkan masuk.

Difahamkan hanya AFP selaku media antarabangsa dibenarkan membuat liputan perbicaraan pada hari ini.

 

10.30 pagi: Gambar sekitar antara yang hadir di luar mahkamah untuk memberikan sokongan terhadap Anwar Ibrahim dan Saiful Bukhari Azlan.

 

Kes anwar 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kes anwar 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.25 pagi: Gopal mempersoalkan pelakuan Saiful yang tidak ke tandas selama dua hari dan dia dilihat berada di rumah Anwar pada hari berikutnya selepas kejadian liwat dikatakan berlaku.

Beliau menyerahkan gambar Saiful yang dirakamkan di rumah Anwar.

Bagaimanapun, Ketua Hakim Ariffin berkata gambar itu tidak dikemukakan sebagai bahan bukti. Beliau meminta Gopal berhujah mengenai perkara itu, sama ada gambar tersebut boleh diterima sebagai bahan bukti.

Mahkamah berehat seketika.

 

10.10 pagi : Gopal berkata KY gel muncul semasa pemeriksaan utama oleh pihak pendakwaan ke atas Saiful.

Peguambela itu berkata jika bahan pelincir merupakan satu bahan bukti yang penting, Jude tidak akan menyerahkannya kepada Saiful pada 28 Jun (2008), hanya untuk Saiful memberikan kembali kepada pegawai polis yang lain pada hari berikutnya.

Ini, katanya, terlepas oleh hakim perbicaraan (di Mahkamah Tinggi).

Gopal berkata keterangan Saiful bahawa dia dalam kesakitan dan dia telah menyimpan air mani di dalam dubur selama beberapa hari.

Dalam pemeriksaan balas, Saiful berkata, dia diminta oleh Anwar untuk memakai KY jelly pada duburnya, dan Gopal seterusnya mengemukakan apa yang dinyatakan oleh saksi itu semasa memberi keterangan secara tertutup.

Gopal berkata, Saiful berada dalam kesakitan di dubur dan juga di perut.

Kewujudan gel itu, tambahnya, telah menimbulkan keraguan dan kekurangan kredibiliti.

Arifin bertanya mengapa kekurangan kredibiliti. Gopal mengatakan jika gel itu telah digunakan, dia tidak akan mengalami kesakitan, menyumbang kepada persekitaran gel yang diserahkan kepada pihak polis.

 


10.00 pagi: Pada perbicaraan di Mahkamah Tinggi, gel itu dikemukakan dan ditandakan, kata Gopal.

Menurutnya, Saiful telah memberi keterangan bahawa mereka melakukan perbuatan itu (liwat) di atas karpet dan dia memakai gel itu pada bahagian sulitnya (dubur).

Gopal menunjukkan satu dokumen yang tiada dalam rekod rayuan, dan beliau berkata, ‘keadaan barang kes (senarai barang yang dirampas) tidak termasuk KY Jelly itu.

Ini, katanya, menunjukkan tidak konsistensi dalam keterangannya Saiful.

Menurutnya, bukti itu tidak ada dalam senarai dan ia perlu dipertimbangkan tidak boleh diterima dan kewajarannya (weightage) (dalam pertimbangan) adalah dicabar.”

Karpal, katanya, telah bertanya Saiful (sama ada) gel KY itu sesuatu yang difikirkan kemuduan (afterthought) dan saksi itu bersetuju. Laporan polis yang dibuat tidak menyebut tentang gel itu.”

 

9.47pagi: Gopal berhujah bahawa Mahkamah Rayuan telah silap bahawa Saiful adalah seorang saksi yang boleh dipercayai dan keterangannya telah mentahkikkan:

Perkara ketiga, dia berkata, adalah hak pembelaan untuk menguji pernyataan pegawai polis Jude Pereira dalam menjalankan siasatannya.

Dalam menyentuh alasan pertama rayuan itu, Gopal berkata Saiful mendakwa dia takut untuk membuat laporan polis.

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan itu menambah bahawa Dr Osman menyatakan bahawa pada mulannya Saiful tidak bersedia untuk membuat laporan itu.

“Dokuman ini (laporan perubatan) telah ditunjukkan kepada Saiful dan dia menafikannya?”

Saiful berkata dia telah bertemu dengan seorang pegawai kanan polis (Mohd Rodwan) dan menghubungi IGP.

Beliau berkata seseorang yang tidak mahu diliwat tidak akan membeli pelincir.

Katanya, kehadiran gel itu adalah suatu perkara yang meragukan.

 

9.45pagi: Gopal berkata dua set seluar dalam Saiful telah dikemukakan. Beliau menambah salah satu seluar dalam itu telah dibasuh dan basah.

Katanya, seluar dalam kedua tidak dipakai oleh Saiful pada hari itu tetapi ia ada bekas air mani.


Ekoran kesimpulan siasatan polis, katanya, Anwar telah didakwa.

Pada perbicaraan itu, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berkata ada kes prima facie.

Selepas itu, menurut Gopal, hakim itu berkata, beliau tidak berpuas hati dengan kes pihak pendakwa terhadap tertuduh (Anwar).

Gopal berkata pihak pendakwa tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar dan mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan. Mahkamah Rayuan akhirnya mensabitkan dan menjatuhkan hukuman penjara lima tahun ke atas Anwar.

Selepas menggariskan kes itu, Gopal sekarang akan meneliti keterangan Saiful.

 

9.40pagi: Peguam Gopal berkata, walaupun menghantar surat peletakan jawatan, Saiful pergi ke rumah Anwar dan malah menyajikan minuman di sana.

Beliau menceritakan pertemuan Saiful dengan doktor Pusrawi Dr (Mohamed) Osman (Abdul Hamid), di mana satu objek plastik dikatakan telah dimasukkan ke dalam duburnya.

“Namun, Saiful menafikan membuat kenyataan itu. Pada pertemuan dengan Dr Osman, dia berkata dia telah diliwat dan (dia) dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur.”

Tiga orang doktor, kata Gopal, memeriksa Saiful dan dapatan awal mereka ialah tidak ada penetrasi.

Saiful, kata Gopal, kemudiannya bertemu dengan DSP Jude Pereira dan membuat laporan polis.

 


9.30pagi: Peguam Gopal Sri Ram mula berhujah. Beliau berkata tidak ada saksi kepada dakwaan jenayah itu.

Gopal berkata Saiful mendakwa dia terpaksa melakukan perbuatan itu (liwat) dan pelincir digunakan (KY jelly).

“Ini adalah keterangannya bahawa perbuatan itu begitu kuat, dia memicit tuib jeli dan ia (jeli) jatuh ke karpet.

“Saiful berkata ia mencuci dirinya sendiri dan menghantar emel untuk meletak jawatan sebagai pembantu Anwar.”

 

9.27pagi: Peguambela utama Gopal Sri Ram mahu membaca senarai pemerhati antarabangsa tetapi Ketua Hakim Arifin berkata tidak ada keperluan untuk berbuat demikian kerana ia sudah diketahui.

Gopal memberitahu mahkamah bahawa pihak peguambela menambah satu lagi alasan rayuan.

Muhammad Shafee Abdullah tidak membantah alasan tambahan itu.

 

9.22pagi:  Peguambela Latheefa Koya memberitahu wartawan bahawa empat orang akan menyampaikan hujah bagi pembelaan – Gopal, Surendran, Ram Karpal dan Sangeet.

Mahkamah mula bersidang dengan dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria ketua.

Terdapat perubahan dalam panel hakim – Ahmad Maarop digantikan oleh Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Ramly Ali.
9.10pagi: Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR Azmin Ali juga kelihatan di mahkamah, bersama-sama dengan Ahli Parlimen Wangsa Maju Tan Kee Kwong, pemangku pengerusi DAP dan Ahli Parlimen Cheras Tan Kok Wai, pengerusi DAP Perak dan Ahli Parlimen Beruas Datuk Ngeh Koo Ham dan penyokong kuat parti itu Ronnie Liu.

Galeri awam yang mempunyai kira-kira 70 tempat duduk sudah penuh sesak.

“Kalau tak cukup kerusi, boleh sertai saya di kandang tertuduh,” kata Anwar berseloroh.

 

9.05pagi: Anwar memberitahu wartawan bahawa Sulaiman tidak sihat kerana dia menjalani pembedahan di kakinya dua bulan lalu dan masih dalam kesakitan.

Ditanya tentang keyakinannya, Anwar berkata: “Kita ada bekas Hakim Mahkamah Persekutuan (sebagai peguam utama pembelaan) … Saya bersedia dari segi mental, tetapi tidak mempunyai banyak harapan.”

Dia menyebut bahawa pelakon Hollywood Mel Gibson menghubungi untuk bertanya sama ada bintang ‘Lethal Weapon’ itu perlu mengeluarkan kenyataan.

“Saya berkata anda boleh buat, tetapi bukan menyokong minum (minuman keras). Dia memberitahu saya, satu perkara yang saya belajar daripada anda (Anwar) ialah jangan masuk politik,” kata ketua pembangkang mengenai perbualan singkatnya dengan Gibson.

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mengetuai pasukan pendakwa, tiba di dewan mahkamah.

 

Kes anwar 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.00pagi: Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di bangunan Mahkamah Persekutuan kira-kira jam 8:50 dan disambut oleh penyokong dengan teriakan “Reformasi”.

Bercakap kepada penyokong, beliau berkata beliau yakin dengan keputusan mahkamah yang adil.

“Sebab itu saya kembali ke negara ini. Mahkamah tertinggi negara harus mengikuti Kedaulatan Undang-Undang. Jika mereka mengikuti Kedaulatan Undang-undang, saya yakin bahawa saya akan dibenarkan dan dibebaskan, “katanya.

Anwar diiringi oleh Menteri Besar Selangor, Azmin Ali dan isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Presiden PKR. Anak perempuan Anwar, Nurul Izzah Anwar, yang juga Naib Presiden PKR juga kelihatan di ruang sidang.

Lima anggota Panel Mahkamah Persekutuan diketuai oleh Ketua Hakim Negara Arifin Zakaria dan termasuk Presiden Mahkamah Rayuan Md Raus Sharif, Hakim Mahkamah Persekutuan Abdull Hamid Embong, Suriyadi Halim Omar dan Ahmad Maarop.

Sementara itu, difahamkan bahawa bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram akan menggantikan Sulaiman Abdullah sebagai peguam bela utama kerana dia (Sulaiman) tidak sihat dan tidak dapat hadir.

Difahamkan Gopal dilantik sebagai peguam utama pembelaan di saat-saat terakhir. Menurut peguam Latheefa, Sulaiman tidak sihat dan terpaksa menarik diri.

 

Pasukan pembelaan Anwar:

Gopal Sri Ram

Sivarasa Rasiah

Surendran

Ramkarpal Singh

Sangeet Kaur Deo

Leela Jesuthasan

Latheefa Koya

Lim Choon Khim

Eric Paulsen

Michelle Yesudas

Shahid Adli Kamaruddin

Zaleha Al-Hayat

Jeremy Vinesh Anthony

Mohamed Aliff Bolkin

 


8
.50 pagi: Polis telah menubuhkan kawalan di semua jalan sekitar Istana Kehakiman. Para wartawan yang tiba awal 5.30 pagi untuk cuba masuk ke dalam ruang sidang.

Setakat ini, hanya 15 wartawan yang nama mereka diserahkan kepada pihak polis sebelum ini telah dibenarkan masuk ke dalam mahkamah.

Sebelum masuk, wartawan, dari semua media tempatan telah diminta melalui pemeriksaan keselamatan yang ketat oleh pihak polis.

Ada juga banyak wartawan asing yang menunggu di luar mahkamah, manakala sebilangan besar penyokong PKR juga turut hadir.

Pasukan pembelaan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Latheefa Koya dan N. Surendran telah memasuki ruang sidang.

Penyokong Anwar, kebanyakannya berpakaian hitam dan merah, baju pemuda PKR atau Rakyat Hakim Negara t-shirt, melaungkan “Reformasi” (reformasi), slogan Anwar sebelum dia dipenjarakan pada 1997 atas tuduhan rasuah.

Walau bagaimanapun keadaan tetap tenang dengan beberapa pemimpin PKR menunggu perbicaraan bermula pada jam 9 pagi.

Nasib bekas Timbalan Perdana Menteri yang berusia 67 tahun akan diketahui hari ini atau esok di mana panel yang terdiri daripada lima anggota di Mahkamah Persekutuan akan mempertimbangkan rayuannya.

Pada 7 Mac, Mahkamah Rayuan mendapati beliau bersalah atas tuduhan meliwat pembantunya, Mohd Sauful Bukhari dan jika dia telah disabitkan, Anwar secara automatik akan kehilangan kerusi Parlimen Permatang Pauh lalu akan membuka jalan untuk satu lagi pilihan raya kecil.

Menteri Besar Selangor, Azmin Ali baru tiba di bangunan mahkamah.

Ketua wanita PKR, Zuraida Kamaruddin dan Timbalan Ketua Wanita Haniza Mohamed Talha mengetuai sorakan menyatakan sokongan kepada Anwar.

 

kes anwar 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.30 pagi : Kira-kira 100 penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berhimpun di hadapan Istana Kehakiman sejak awal pagi walaupun kawalan ketat polis di sekitar kawasan itu.

Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil yang ditemui di perkarangan mahkamah berkata hadirin akan lebih ramai berkunjung esok ekoran kekangan hari bekerja.

 

kes anwar 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Dari pihak PKR, sasaran untuk mobilisasi pada hari esok sebab dua hari ramai yang tak dapat ambil cuti kerana bekerja,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Fahmi berkata jumlah hadir di perkarangan mahkamah hari ini akan mencecah ke 300 orang dan bertambah pada hari esok.

“Mungkin dalam 200 ke 300 yang hadir. Susun atur hari ini tak dimaklum awal.

“Kita tak tahu mereka dah buat sekatan. Bagi sesetengah orang tak tahu untuk datang dari arah mana,” katanya yang mengulas sekatan polis di sekitar perkarangan mahkamah.

Sementara itu, Ahli Parlimen Wangsa Maju, Datuk Dr Tan Kee Kwong dari PKR berharap keputusan mahkamah memihak kepada Anwar.

Katanya, Malaysia menjadi perhatian dunia yang mahu melihat keadilan terhadap Anwar.

“Semangat tinggi. Kita harap Mahkamah Persekutuan buat keputusan munasabah dan terbaik sebab saya melihat kes ini langsung tak ada bukti.

“Duta pun ada. Wakil media antarabangsa pun ada. Semua fokus pada Malaysia,” katanya.

Antara pemimpin PKR yang kelihatan hadir di perkarangan mahkamah hari ini ialah Ahli Parlimen Batu, Chua Tian Chang dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.