Komen Dr Mahathir Berkaitan MA63 Tidak Boleh Dipercayai

(Borneo Post) – Timbalan Ketua Menteri Datuk Raymond Tan hari ini menyatakan ketidakpercayaan beliau terhadap komen bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamed mengenai mengkaji semula Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan merundingkan semula dengan Sarawak dan Sabah perjanjian yang adil kepada semua pihak.

“Ianya tidak boleh dipercayai apabila Mahathir mengatakan terdapat banyak perkara yang boleh kita lakukan dengan menyemak semula perjanjian asal antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia. Pertama, beliau telah salah bahawa MA63, yang ditandatangani pada 9 Julai 1963, hanyalah perjanjian tiga pihak dan satu perjanjian yang biasa yang mana boleh kita ubah,” katanya.

“Mungkin beliau tidak pernah melihat atau membaca perjanjian itu,” tambah Raymond.

Beliau berkata MA63 telah menyediakan asas undang-undang yang menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara dan dilampirkan dalam Lampirannya adalah perlembagaan Malaysia, Sabah dan Sarawak.

“MA63 tidak boleh ditulis semula atau diganti dengan begitu sahaja. Adalah satu pembohongan untuk mengatakan bahawa terdapat banyak perkara yang boleh kita lakukan dengan mengkaji semula MA63 dan beliau seolah tidak mengiktiraf pembentukan Malaysia dan juga tidak menghiraukan sejarah negara,” kata Raymond.

Beliau berkata Mahathir tidak menyedari bahawa terdapat Jawatankuasa Antara Kerajaan pada tahun 1962 dengan kerajaan British, Malaya, Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak untuk membincangkan pengaturan perlembagaan masa akan datang, termasuk perlindungan bagi kepentingan khas Sabah dan Sarawak untuk semua perkara seperti kebebasan beragama, pendidikan, perwakilan di parlimen persekutuan, kedudukan kaum pribumi, kawalan imigresen, kewarganegaraan dan perlembagaan negeri.

Laporan jawatankuasa itu ditandatangani pada 27 Februari 1963.

Bab 3 dan Lampiran A dan B laporan itu adalah mengenai senarai kekuasaan legislatif, urusan pentadbiran dan jaminan untuk Sabah dan Sarawak, kata Raymond.

“Adalah penting untuk diperhatikan bahawa hak-hak istimewa ini adalah sah dan boleh dikuatkuasakan walaupun mereka tidak diperuntukkan secara nyata di bawah Perlembagaan,” katanya.

Beliau berkata terdapat lebih banyak kepentingan dan kesedaran di kalangan pemimpin politik di Sabah mengenai hak istimewa Sabah.

“Kebanyakan kami tidak meminta banyak tetapi kita mahu melindungi hak istimewa kami. Tidak seorang pun di Sabah, yang waras pemikirannya, akan berminat untuk merundingkan semula perjanjian baru dengan Mahathir atau Pakatan Harapan,” katanya.

Beliau menambah bahawa terdapat satu kes jelas Mahathir sebagai Perdana Menteri pada 1983 di mana beliau membatalkan hak perundangan Sabah yang diperuntukkan di bawah MA63 tetapi tidak bagi Sarawak.

“Beliau melakukannya tanpa ke parlimen dan hanya menggunakan Artikel 95C Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Beliau menambah bahawa ini adalah tentang hak perundangan kerajaan mengenai elektrik; gas dan kerja gas; dan kerja lain untuk pengeluaran dan pengedaran kuasa dan tenaga.

“Tindakan diambil sekarang untuk membetulkan kesalahan yang dilakukannya sebagai ketua kerajaan persekutuan,” kata Raymond.

Beliau berkata apa yang penting pada Sabah ialah negeri itu harus melindungi kedudukan khasnya bersama Sarawak dalam Persekutuan Malaysia kerana negeri itu mempunyai hak istimewa.

“Dalam hal ini, kami lebih baik daripada Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan di bawah kerajaan Pakatan Harapan. Tidak kiralah jika anda meletakkan kami yang terakhir dalam senarai nama negeri-negeri di Malaysia, disusun mengikut abjad dalam Perlembagaan Persekutuan pada tahun 1976, asalkan kami mempunyai hak istimewa,” katanya.

Raymond berkata ia adalah satu propaganda Pakatan Harapan yang bijak untuk mengatakan bahawa Sabah dan Sarawak telah direndahkan martabat kerana kedua-dua negeri itu tidak berada di bahagian atas senarai nama negeri-negeri di Malaysia.

“Adakah Pakatan Harapan menjadikan alasan ini sebagai alasan untuk menghapuskan hak istimewa Sabah dan Sarawak, seperti yang dikatakan Mahathir, adil kepada semua kawasan Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia?”

Beliau mengingatkan bahawa pada tahun 1996, Mahathir dalam kempennya untuk integrasi nasional, mencadangkan kepada Sabah dan Sarawak untuk menyerahkan hak imigresen mereka supaya rakyat Malaysia dari Semenanjung dapat memasuki negara tanpa pasport dan tidak ada rakyat Malaysia dari Semenanjung yang boleh dihalang daripada memasuki negeri-negeri itu.

“Nasib baiklah pemimpin negeri mengekalkan hak istimewa kami. Saya percaya Mahathir dan pemimpin Pakatan Harapan masih mempunyai rancangan untuk menghapuskan hak imigresen kami. Terdapat begitu banyak aduan daripada pemimpin mereka,” katanya.

Mengenai gesaan Lim Kit Siang kepada Sarawak dan Sabah untuk memberikan Pakatan Harapan majoriti dua pertiga di Parlimen, Raymond berkata ia adalah jelas bahawa perjanjian baru itu adalah dengan syarat Pakatan Harapan memenangi 40 kerusi parlimen di Sabah dan Sarawak.

“Keutamaannya adalah Pakatan Harapan menguasai Putrajaya dan dengan jelas parti itu tidak mempunyai minat ke atas negeri-negeri itu sama sekali,” kata Raymond.

Beliau mengingatkan bahawa Kit Siang tidak pernah menyebut tentang hak istimewa Sabah dan Sarawak di bawah MA63 dan Perlembagaan Persekutuan, jadi tidak ada butiran yang diberikan oleh Kit Siang mengenai kajian apa yang akan dilakukan oleh Pakatan Harapan.

Pada masa yang sama, Raymond juga menyebut bahawa sukar untuk mencari sebarang undang-undang atau dasar yang diluluskan oleh parlimen hanya selepas berunding dengan negeri-negeri ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Raymond berkata Mahathir tidak pernah melakukannya kerana beliau tidak pernah mengiktiraf kedudukan istimewa Sabah dan Sarawak sebelum ini.

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 28 September 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/dr-ms-comment-unbelievable/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.