SHAH ALAM – Satu kajian Isu dan Persepsi Pengundi Selangor daripada Institut Darul Ehsan (IDE) mendedahkan bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) adalah lebih dikenali berbanding Parti Amanah Negara (AMANAH).

 

Menurut timbalan pengerusinya, Prof Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman sebanyak 35 peratus responden di negeri ini daripada 1,761 pengundi  yang ditemui mengaku bahawa lebih mengenali Bersatu, namun bagi amanah pula adalah lebih sedikit berbanding bersatu namun jumlah tersebut tidak dinyatakan.

 

“Bila kita buat kaji selidik, kita tanya mereka pernah dengar Bersatu atau tidak? Hampir 35 peratus responden kita pernah dengar.

 

“Berbeza dengan Amanah. Data Amanah ini saya tidak mahu sebut. Tapi peratusannya lebih rendah daripada Bersatu. Angkanya ada tapi saya tidak sebut,” katanya ketika ditemui media selepas sesi pembentangan di sini, semalam.

 

Tambah beliau, situasi ini berlaku kerana Bersatu menerima bantuan promosi daripada media arus perdana.

 

“Berita tentang Bersatu, TV3, RTM keluar sebab ada Tun Mahathir. Berbeza dengan Amanah.  Mahu tak mahu kita kena akui masyarakat kita dipengaruhi media.

 

“Ditambah pula mahu atau tidak, kita mesti terima hakikat Tun Mahathir merupakan orang yang dikenali dan pernah menyumbang kepada negara,” katanya.

 

Katanya lagi, generasi muda pada hari ini menganggap Bapa Pemodenan itu sebagai ikon.

 

“Kalau tuan-tuan lihat buku sekolah, ada bahagian yang menjelaskan tentang sumbangan Tun M dalam pembangunan negara. Maknanya generasi hari ini diberitahu Tun M itu memberi sumbangan besar kepada negara.

 

“Generasi muda melihat Tun Mahathir ini sebagai ikon. Walaupun beliau di pihak pembangkang tapi auranya masih ada,” katanya.