Apa Yang DAP Takutkan Sebenarnya?

Dalam langkah yang boleh dijangkakan, Maharaja Lim Kit Siang telah mempertahankan pencari nafkahnya, Tokong Lim Guan Eng.

Dalam artikel yang diterbitkan oleh Malaysiakini, Kit Siang yang, dalam reaksi kepada kata dua SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad kepada Guan Eng, berkata bahawa Dzulkifli tidak sepatutnya menjadi mangsa kepada keangkuhan dan kuasa, memetik aksiom Lord Acton “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely.”

Memetik saman Jabatan Kehakiman AS (DoJ) Kit Siang berkata bahawa dari muka surat 339 hingga muka surat 348 dokumen DoJ itu di mana ia mengesan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun Najib Razak dari 1MDB.

Yang lucunya, audit ke dalam akaun 1MDB mendapati bahawa tidak ada wang yang hilang, DoJ tidak pernah menamakan Najib Razak sebagai yang terlibat dalam saman itu, dan ahli PAC dari Pembangkang, termasuk keldai Kit Siang, Tony Pua, menandatangani laporan PAC 1MDB itu dengan mengatakan bahawa Najib Razak TIDAK bertanggungjawab dalam urus niaga 1MDB.

Tony Pua mungkin ada mengatakan sesuatu kepada pemberita selepas menandatangani laporan itu tetapi beliau sepatutnya meletakkan jawatan dari PAC dan menolak untuk menandatangani sekiranya beliau mempunyai sebarang keraguan atau tidak bersetuju dengan penemuan PAC.

Tetapi beliau tidak berbuat sedemikian.

Jadi mengapa Kit Siang bercanggah dengan orangnya sendiri dalam PAC termasuklah dengan Tony Pua?

Berdasarkan aksiom “power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”, Kit Siang harus terlebih dahulu melihat ke dalam cermin dan memberitahu itu kepada dirinya sendiri.

Tulisan asal oleh:
SEADEMON SAYS, Malaysia Today, 28 Ogos 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/what-is-the-dap-afraid-of/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.