Demak Berminat Luaskan Pasaran Ke Asia Tenggara, Asia Barat Dan Afrika

BANTING – Demak, antara jenama motosikal yang berkembang pesat di Malaysia, berminat untuk meluaskan pasarannya ke Asia Tenggara, Asia Selatan, Asia Barat dan Afrika pada tahun-tahun akan datang, kata Pengerusi DNC Asiatic Holdings Sdn Bhd, Datin Sri Feona Wan Junaidi.

 

Beliau berkata Demak akan menggunakan kilang pembuatannya yang baharu bernilai RM43 juta di Olak Lempit dekat sini sebagai hab pengedaran untuk perluasan pasaran dalam ekonomi pesat membangun di Asia Tenggara.

 

“Demak menyasarkan pasaran membangun di Asia Selatan, Asia Barat dan Afrika melalui operasinya di Colombo, Sri Lanka.

 

“Malaysia dan Sri Lanka akan bertindak sebagai dua hab pengedaran serantau yang penting bagi pengembangan pasaran kami dalam pasaran pesat membangun,” katanya dalam ucapan pada perasmian kilang pembuatan dan bangunan korporat baharu Demak Malaysia di sini pada Selasa.

 

Acara itu dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

 

Kilang Demak di tapak seluas 3.15 hektar dengan keluasan kawasan 260,000 kaki persegi, menempatkan dua barisan pengeluaran, gudang, latihan dan penyelidikan serta kemudahan pembangunan.

 

Kilang bersepadu sepenuhnya itu turut mempunyai kemudahan pembuatan bagi casis motosikal, alat berasaskan logam serta komponen plastik dan alat ganti.

 

Jualan pertama jenama motosikal Demak di Sarawak adalah pada 2003 selepas syarikat induknya, DNC Asiatic Holdings Sdn Bhd, memperoleh lesen daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk memasang dan mengeluarkan motosikal pada Disember 2002.

 

Feona berkata walaupun sentimen pengguna kurang menggalakkan, Demak mendapat peningkatan dari segi jualan pada separuh pertama tahun in, membolehkan syarikat mengekalkan bahagian pasaran lebih 10 peratus di Malaysia.

 

 

Sementara itu, Mustapa pada sidang media kemudiannya menggesa pengeluar motosikal tempatan meningkatkan kandungan tempatan dalam pengeluaran mereka dan meluaskan pasaran mereka ke peringkat global untuk terus kompetitif.

 

Bagaimanapun, katanya dengan menambah kandungan tempatan, pengeluar perlu memastikan harga motosikal tersebut tidak meningkat.

 

“Demak menggunakan 40-45 peratus kandungan tempatan dalam pengeluarannya dan terdapat syarikat yang mempunyai 90-95 peratus kandungan tempatan,” katanya.
Dalam perkembangan lain, Mustapa berkata tiada sekatan yang dikenakan keatas pengeluar kereta tempatan untuk menghasilkan kereta Sedan dengan kapasiti enjin yang lebih besar kerana Malaysia mengamalkan ekonomi pasaran bebas.

 

Katanya mana-mana pengeluar kereta tempatan boleh mengeluarkan kereta yang memenuhi jangkaan pengguna.

 

“Kita mempunyai pasaran yang bebas di negara ini. Sesiapa boleh menawarkan produk yang lebih baik dan harga yang lebih menarik. Akhirnya, ia mengenai pilihan sendiri,” katanya.

 

Beliau berkata demikian ketika mengulas sama ada sedan pertama Perodua, Bezza, yang diperkenalkan pada bulan ini akan memberi kesan kepada jualan kereta sedan Proton Holdings Bhd.

 

Sebelum ini, terdapat dakwaan bahawa sedan Perodua akan memberi kesan kepada penjualan kereta sedan Proton dan antara model yang dikatakan akan terjejas ialah Saga, Iriz dan Persona.
Mustapa berkata kerajaan tidak campur tangan berhubung langkah Proton untuk mengenal pasti secara rasmi rakan kongsi strategik asing bagi kerjasama yang lebih luas dalam masa terdekat.

 

Katanya kerajaan telah meluluskan permohonan Proton bagi pinjaman mudah sebanyak RM1.5 bilion, tertakluk kepada beberapa syarat yang perlu dipenuhi oleh pengeluar kereta nasional itu.

 

“Antara syarat untuk mereka (Proton) adalah mendapatkan rakan kongsi strategik asing dan ia terpulang kepada mereka, bukan pilihan kami. Mereka (Proton) perlu memilih rakan kongsi yang sesuai,” katanya.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.