PAS Harap Kabinet Baharu Laksana Tanggungjawab Dengan Adil

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini berharap barisan Kabinet baharu dapat terus menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan adil dan telus.

 

Beliau berkata terlalu awal bagi PAS untuk menyatakan pendapat berhubung barisan Kabinet itu yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini.

 

“Kita tak boleh kata bersetuju atau tidak (dengan barisan Kabinet baharu)… kita tunggu sejauh mana mereka dapat laksanakan tugas khususnya bagi isu melibatkan rakyat dan negara,” katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur, hari ini.

 

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat harian Jawatankuasa PAS Pusat di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur.

 

Najib hari ini mengumumkan Kabinet baharunya dengan melantik Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai timbalan perdana menteri bagi menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang digugurkan.

 

Sementara itu, Hadi mengingatkan semua ahli PAS supaya jangan melibatkan diri dengan Gerakan Harapan Baru (GHB) jika tidak mahu tindakan diambil terhadap mereka selain keanggotaan mereka digugurkan.

 

“Kita tunggu laporan lengkap semua negeri sebelum mengambil tindakan, kita tidak boleh ambil tindakan berdasarkan maklumat yang dilaporkan di media saja,” katanya.

 

Beliau berkata pimpinan PAS Pusat yang dipilih pada muktamar parti Jun lepas masih mendapat sokongan akar umbi berdasarkan pertemuan beliau dengan kepimpinan di beberapa negeri.

 

“Kita mendapat respons yang sangat baik dengan lebih 80% pimpinan akar umbi menyatakan sokongan kepada pimpinan pusat yang ada,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.