Jangan Terikut Rentak Dr Mahathir Mesra Pembangkang

SHAH ALAM – Bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak boleh terikut dengan rentak bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed yang dilihat lebih ‘mesra pembangkang’.

 

Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, buat masa ini, Muhyiddin dan Muhriz perlu terus mendekati pemimpin dan ahli Umno memandangkan mereka masih mempunyai pengikut di dalam parti.

 

“Mereka harus ingat, selalunya dalam sejarah pertandingan dan pertentangan pandangan dalam Umno, ahli parti akan meletakkan keutamaan dalam mempertahankan institusi.

 

“Lihat sahaja kes apabila berlaku pertandingan pada era Tunku Abdul Rahman Putra dan juga Tun Mahathir, yang membawa kepada pengharaman Umno.

 

“Tun Mahathir juga pada waktu itu tidak mendapat sokongan hampir separuh perwakilan, tetapi akhirnya beliau menang tipis serta tetap diterima oleh ahli Umno,”katanya ketika dihubungi Sinar Online.

 

Dalam pada itu, Md Shukri memaklumkan bahawa apabila ahli Umno menyertai pembangkang, maka mereka tidak akan disokong malah akan turut mengundang kecaman serta tentangan daripada ahli parti.

 

Beliau berkata, sekiranya kawasan Pagoh dan Dun Ayer Hitam diusahakan untuk menjadi kubu pembangkang seperti Permatang Pauh, ia tidak akan menguntungkan Muhyiddin dan Mukriz malahan hanya menyebabkan rakyat menjadi mangsa.

 

“Lihatlah kepada ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai model perjuangan bangkangan yang terhenti.

 

“Walaupun dahulu pernah menentang kepimpinan Umno yang difikirkan salah, akhirnya bakat dan populariti beliau masa itu tidak berterusan dan sekadar berperanan sebagai Ahli Parlimen biasa mewakili kawasannya sahaja,” katanya.

 

Tambah Shukri, buat masa ini, Muhyiddin dan Mukhriz dilihat perlu lebih aktif dalam NGO bagi mengisi ruang dan masa sementara menanti keadaan kembali pulih.

 

Baru-baru ini, Majlis Tertinggi Umno (MT) memutuskan agar Muhyiddin dan Mukhriz dipecat daripada Umno berkuat kuasa serta merta manakala Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal pula digantung dari jawatannya.

 

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengumumkan perkara itu turut berkata, tindakan itu dipersetujui sebulat suara oleh MT Umno kerana mendapati mereka melakukan kesalahan serius. – Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.