Felda Lancar Liga Bola Sepak Sendiri Buat Julung Kali

KUALA LUMPUR: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) pada Selasa melancarkan liga bola sepak khusus untuk komuniti Felda yang dikenali sebagai Liga Felda 2014.


Pengarah Besar Felda Datuk Faizoull Ahmad berkata, liga berkenaan yang dikelolakan oleh Persatuan Bola Sepak Felda Malaysia melibatkan tiga pertandingan iaitu Piala Komuniti, Piala Pengarah Besar Felda dan Piala Tan Sri Pengerusi Felda.

“Liga ini merupakan cetusan idea Felda sendiri di mana pengurusan Felda bukan sahaja berharap dapat menggilap bakat anak-anak Felda tetapi juga melatih para pegawai dari segi kejurulatihan, pengadil dan pegawai teknikal dalam kalangan warga Felda sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majis perasmian liga berkenaan di Menara Felda, di sini, hari ini.
Faizoull turut berharap komuniti Felda dapat membudayakan aktiviti bersukan menerusi penganjuran liga berkenaan.

“Selain dapat menggalakkan gaya dan budaya sihat, Felda berharap dapat menjadi pengeluar bakat-bakat profesional serta menjadi pasukan yang digeruni oleh pihak lawan,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Sukan Felda Datuk Ahmad Fuad Daud berkata 13 pasukan telah mengesahkan penyertaan pada kejohanan berkenaan iaitu 11 pasukan dari Wilayah Felda seluruh negara, satu pasukan jemputan dari Ibu Pejabat Felda dan satu pasukan Akademi Bolasepak Felda.

Katanya, Liga Felda bakal bermula pada 1 Jun ini dengan Piala Komuniti yang menggunakan konsep kalah mati manakala dua baki pertandingan iaitu Piala Pengarah Besar Felda dan Piala Tan Sri Pengerusi Felda akan diadakan selepas Hari Raya Aidilfitri nanti.

Ahmad Fuad meletakkan sasaran bahawa setiap wilayah Felda di negara ini mampu melahirkan sekurangnya-kurangnya lima pemain bola sepak profesional untuk tempoh empat tahun akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.