Syiling Emas Gergasi Bernilai RM4.4 juta Dicuri

SEBUAH muzium di Berlin, Jerman gempar apabila sekeping syiling emas gergasi seberat 100 kilogram bernilai AS$1 juta (RM4.4 juta) dicuri secara misteri dari ruang pameran bangunan itu.

Laman The Star memetik agensi AFP memberitahu, syiling emas yang memaparkan ukiran wajah Ratu Elizabeth II dari England yang berdiameter 53 sentimeter itu hilang dari Muzium-Bode pada pukul 3.30 pagi pada Isnin lalu.

Susulan kejadian itu, pihak polis Jerman telah membuka kertas siasatan untuk mencari syiling emas tersebut kepada pakar-pakar seni jenayah.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh polis negara itu menerusi laman Twitter, pencuri mungkin mengakses bangunan menggunakan tangga yang dijumpai dibuang berhampiran dengan landasan trem berdekatan.

Syiling emas yang dikenali sebagai Big Maple Leaf itu dikeluarkan oleh firma Royal Canadian Mint dari Kanada pada Mei 2007.

Kepingan emas itu merupakan antara syiling emas asli terbesar di planet ini dan ia sudah dipamerkan di Berlin sejak Disember 2010.

Selain syiling emas gergasi itu, muzium berkenaan turut menyimpan 102,000 syiling dari Greece purba dan 50,000 syiling Rom. -MYNEWSHUB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.