Info Terkini Isu Projek Terowong P.Pinang

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 27 Februari 2018

Info terkini Terowong Pulau Pinang:

1. SPV Terowong mengesahkan dalam satu kenyataan semalam bahawa ia hanya mempunyai modal berbayar sebanyak RM26.5 juta sahaja pada hari ini – jauh lebih tinggi daripada semasa ia memenangi tender. Ia berkata jika diberi masa yang mencukupi, mereka akan mencapai modal berbayar minimum RM381 juta untuk memenuhi syarat untuk projek itu.

Jadi, itu bermakna ia tidak pernah memenuhi dan masih belum memenuhi syarat RM381 juta untuk tawaran untuk projek itu?

Dan Kerajaan Pulau Pinang tidak kisah dengan itu dan akan memberikannya selagi mereka mahu mencapai modal berbayar RM381 juta itu?

Kenapa Kerajaan Pulau Pinang begitu baik sekali? Bolehkah saya juga memenangi tender bernilai RM6.34 bilion dahulu dan kemudian anda memberinya kepada saya selagi saya ingin memenuhi syarat tender?

2. P.Ramasamy berkata SPRM perlu menyiasat mengapa syarikat SPV Terowong membayar RM3 juta kepada Ahli Parlimen UMNO dan RM19 juta kepada seorang lagi individu. Laporan menyatakan bahawa RM22 juta ini adalah “wang perlindungan” untuk menghalang SPRM daripada menyiasat.

Memandangkan SPRM tidak berhenti menyiasat, ini bermakna SPV Terowong itu mesti telah ditipu – itulah sebabnya mereka mahu kembali wang mereka.

Persoalannya ialah jika SPV Terowong tidak melakukan sebarang salah laku dan tidak ada rasuah maka mengapa ia memutuskan untuk membayar RM22 juta itu (atau hampir keseluruhan daripada RM26.5 juta modal berbayarnya) kepada KAODIM?

Sekiranya tiada sebarang salah laku, mengapa perlu membayar RM22 juta kepada KAODIM?

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.