Pas Bakal ‘Kembali’ Di Saat Akhir

PAS diramal tetap kembali bersama pakatan pembangkang menjelang PRU14 bagi memastikan pertembungan satu lawan satu dengan BN menjadi kenyataan.

 

Demikian dinyatakan Naib Presiden PKR, Tian Chua yang percaya Pas tidak mungkin akan bekerjasama dengan BN kerana kedua-dua parti menghadapi masalah dari segi pengagihan kerusi.

 

“Buat masa ini, krisis yang berlaku antara DAP dan Pas semata-mata untuk menjaga maruah masing-masing. Dari segi realitinya, Pakatan Harapan masih perlukan Pas sekiranya mahu benar-benar memberi tentangan kepada BN,” kata Tian Chua seperti dilaporkan China Press.

 
Beliau berkata, kemunculan Bersatu turut menjadi satu faktor lagi kenapa Amanah ketika ini sudah bersedia untuk bekerjasama dengan Pas.

 

“Sebelum ini, DAP dan Amanah yakin dengan kemampuan mereka untuk menggugat kekuatan Pas. Tetapi selepas Bersatu ditubuhkan, kekuatan Amanah agak terjejas dan harapan mereka untuk menggantikan Pas boleh dikatakan sudah tertutup.

 

“Amanah ketika ini perlu membahagi-bahagikan kerusi mereka dengan Bersatu. Oleh itu, tidaklah mustahil Amanah barangkali akan bekerjasama semula dengan Pas,” jelas Tian Chua.-Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.