Air Asia Lancar Kempen Bantuan Banjir Pantai Timur, Bawa Barang Dan Sukarelawan Percuma

Kuala Lumpur – AirAsia melancarkan Kempen Bantuan Banjir Pantai Timur berupa perkhidmatan membawa barang dan pekerja bantuan secara percuma ke Kota Baharu dan Terengganu serta mengadakan usaha mengumpul derma bagi kerja pemulihan selepas banjir.

Pengerusi Eksekutifnya Datuk Kamarudin Meranun berkata setakat ini, AirAsia telah mengangkut bekalan makanan sumbangan Biro Penerangan Pemuda Umno ke Kota Baharu dan syarikat penerbangan itu berjanji untuk mengangkut barang bantuan sumbangan Mercy Malaysia.

“Doa kami mengiringi semua mereka yang terjejas oleh banjir. Kami berjanji untuk melakukan segala yang termampu bagi membantu meringankan kesengsaraan dan kesusahan yang dialami mangsa serta mendoakan keselamatan dan kesejahteraan mereka,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Agensi bantuan yang memerlukan sokongan pengangkutan udara dipelawa menghantar permohonan mereka ke foundation@airasia.com dan maklumat tentang penyerahan serta syarat kargo akan diberi selepas dibuat penilaian.

Syarikat penerbangan itu berkata ia juga akan bekerjasama dengan Mercy Malaysia untuk melancarkan usaha mengutip derma dikenali sebagai Tabung Bantuan Banjir Pantai Timur AirAsia bagi membolehkan orang ramai menghulurkan sumbangan untuk aktiviti pemulihan.

Kempen itu akan dimulakan pada 31 Dis bagi tujuan mengumpul dana untuk kerja membersih dan membaiki sekolah dan hospital selepas banjir.

Sementara itu, Bank Rakyat hari ini mengumumkan bahawa pelanggannya yang terjejas oleh banjir akan diberi penangguhan pembayaran balik pembiayaan.

Pengarah Urusannya Datuk Mustafha Abd Razak berkata ia termasuk penangguhan bayaran ansuran sehingga enam bulan, di samping penangguhan semua tindakan litigasi dan untuk mendapatkan kembali bayaran bagi akaun tertunggak.

“Program bantuan banjir ini berkuat kuasa serta merta dan kami harap ia akan meringankan beban kewangan yang ditanggung pelanggan dalam saat-saat sukar ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata penangguhan itu ditawarkan mengikut kes atas permintaan pelanggan yang terjejas dan maklumat mengenainya akan disiarkan melalui laman sesawang Bank Rakyat serta notis yang disiarkan di cawangan terjejas.

Maklumat lanjut tentang kemudahan itu boleh didapati dengan menghubungi pusat panggilan Bank Rakyat melalui talian 1-300-88-12265.

 

-Rakyatnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.