Anggota Bomba Kini Di ICU, Cedera Parah Diserang Perusuh

ANGGOTA Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya yang diserang perusuh di Kuil Maha Mariamman, USJ25, 1 pagi hari ini dilaporkan parah dan kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Subang Jaya Medical Centre (SJMC).

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor berkata, mangsa Muhammad Adib Mohd Kassim, 24, berada dalam keadaan tidak sedarkan diri dipercayai mengalami kecederaan patah tulang rusuk serta beberapa kecederaan dalaman.

“Akibat diserang perusuh, mangsa yang dipercayai mengalami patah tulang rusuk serta kecederaan dalaman lain kini berada dalam keadaan tidak sedarkan diri.

“Mangsa kini ditempatkan di unit ICU bagi membolehkan kesihatannya dipantau,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sebelum ini, NSTP melaporkan, anggota bomba yang datang ke lokasi bagi memadam kebakaran kereta di luar kuil berkenaan bersama pasukannya, cedera diserang kumpulan perusuh.

Bagaimanapun, mangsa diselamatkan beberapa orang awam yang berada di lokasi kejadian sebelum dibawa ke SJMC untuk rawatan lanjut.

Selain itu, serangan berkenaan turut menyebabkan dua jentera bomba membabitkan satu unit van EMRS dan jentera pemadam (FRT) turut dirosakkan kumpulan perusuh dianggarkan seramai 1,000 orang.

Antara kerosakan itu seperti cermin depan dan belakang pecah, tayar pecah serta tercabut, pintu jentera tercabut selain kemek pada bahagian badan kenderaan dipercayai akibat diserang dengan objek keras.

Jentera bomba yang dirosakkan sudah dibawa ke Balai Polis USJ8 bagi membolehkan siasatan di lakukan oleh polis. – Hmetro

One thought on “Anggota Bomba Kini Di ICU, Cedera Parah Diserang Perusuh

  • November 27, 2018 at 12:16 pm
    Permalink

    Cekup angkut paria2 kurang ajar?? Kerajaan guna kuasa usah lembut dgn paria2?? Samsing bodoh bahlul mcm kayu?? Nk cabar undang2?? Sapa paria2 ni?? Jgn bagi peluang.. paria ni tangkap sumbat penjara tnpa ikat jamin?? Kurang ajar??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.