HK Dan Malaysia Adalah Kejutan Pertumbuhan Terbesar Asia, Kata ADB

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 26 September 2017

(Bloomberg) – Hong Kong dan Malaysia terbukti menjadi kejutan terbesar di Asia.

Kedua-dua negara itu mengalami peningkatan terbesar bagi tahun ini di kalangan ekonomi utama dalam tinjauan terbaru Bank Pembangunan Asia yang dikeluarkan pada hari Selasa. Sementara itu, India mengalami penurunan paling banyak.

Pemulihan perdagangan global membantu meningkatkan eksport di Hong Kong dan Malaysia sementara kejatuhan nilai mata wang dan pelaksanaan rejim cukai barang dan perkhidmatan baru di India telah membebankan perbelanjaan pengguna dan pelaburan perniagaan. Ekonomi India dijangka pulih pada tahun 2018 dengan ramalan peningkatan sebanyak 7.4%.

Secara keseluruhan, prospek untuk membangunkan Asia adalah kukuh walaupun risiko masih ada termasuklah perubahan mendadak dalam dasar monetari AS dan bencana geopolitik atau yang berkaitan dengan cuaca. Kekurangan rangsangan di Amerika Syarikat “boleh memberi tekanan kepada modal dari rantau ini, yang akan mencabar kestabilan kewangan Asia,” menurut laporan itu.

Hasil bon yang lebih tinggi dapat meningkatkan kos pembiayaan jangka panjang dan pada masa yang sama pengukuhan dolar AS akan mendorong lebih banyak aliran keluar modal dari rantau itu.

Pegawai kerajaan harus memantau tahap hutang dan harga aset sambil mengukuhkan kedudukan kewangan mereka, kata ADB.

Di negara-negara seperti Indonesia, Malaysia, Thailand dan Taiwan, ada ruang untuk dasar akomodatif, kata ADB. Di Filipina dan Korea Selatan, rangsangan mungkin kurang jelas kerana peningkatan pertumbuhan berlarutan dan tekanan harga semakin meningkat.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/hk-and-malaysia-are-biggest-asian-growth-surprises-says-adb/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.