Dah Tak Selasak Dulu

Pengalaman pelawak terkenal Harith Iskander menyertai acara lumba kereta ketika zaman muda sedikit sebanyak membantunya mengharungi cabaran dalam musim kedua program realiti Celebrity Car Wars.

Dalam program lapan episod itu, Harith bersama lima selebriti iaitu Phoemela Baranda (Filipina), Aerin Yuktadatta (Thailand), Dominic Lau (Hong Kong), Jarrod Schulz (Amerika Syarikat) dan Guy Ratchanont (Thailand) perlu menyelesaikan pelbagai cabaran dengan memandu kereta untuk menjadi juara musim kedua.

Cabaran Celebrity Car Wars kali ini dilakukan di Manila, Filipina dan bersiaran di saluran History setiap Isnin, jam 9.55 malam.

Ketika ditemui baru-baru ini, Harith yang juga pelakon memberitahu pernah berlumba kereta di litar Sepang dan bekas trek Batu Tiga, Shah Alam.

 

“Walaupun sudah lama tidak lumba, saya masih ingat macam mana memandu di litar.

“Dalam program realiti ini, antara tugasan diberikan kepada kami adalah lumba ‘drag’ di landasan lapangan terbang lama, memandu secara belakang dan cabaran lumba menggunakan trak gergasi,” katanya.

Bercerita mengenai cabaran dihadapinya sepanjang berada di Manila, pelawak itu berkata, pemanduan di sebelah kiri kereta serta perjalanan jauh ke lokasi penggambaran memenatkan.

“Walaupun pernah memandu di luar negara, saya tidak biasa memandu di sebelah kiri kereta. Tambahan pula, ini kali pertama saya melawat Filipina dan tidak sempat berlatih untuk membiasakan diri dengan cara pemanduan di Manila.

“Bagi cabaran awal, saya dan peserta terus memandu kereta tanpa berlatih dulu. Memang saya risau akan berlaku kemalangan, namun kami semua diberikan peralatan keselamatan diri.

“Selain itu, ada tiga pakar lumba di lokasi untuk membimbing,” katanya.

Menjadi peserta paling tua, selebriti berusia 51 tahun ini memberitahu sudah tidak mempunyai keberanian seperti peserta lain.

“Mereka masih muda dan sangat bertenaga melakukan aktiviti lasak. Walaupun tidak berani seperti mereka, saya tetap seronok,” katanya.

Berkongsi pengalaman sukar dilupakan sepanjang 10 hari berada di Manila pada Julai lalu, Harith berkata, tugas membawa barang keperluan kepada Orang Asli di sebuah perkampungan menyentuh hatinya.

“Saya diberitahu penduduk di situ perlu berjalan jauh selama dua jam ke pekan berhampiran untuk membeli barang keperluan.

“Peluang berjumpa mereka membuka mata saya terhadap banyak perkara,” katanya,

Episod kelima Celebrity Car Wars bersiaran pada 9 Oktober ini, jam 9.55 malam menyaksikan peserta melakukan cabaran jimat minyak kereta.

Peserta perlu menganggarkan jumlah petrol untuk membolehkan mereka pandu ke lokasi penamat tanpa kehabisan minyak.

Selepas itu, mereka meneruskan tugasan seterusnya dengan menghantar kelapa untuk penduduk sebuah perkampungan yang terletak jauh dari bandar.

Program realiti ini turut menampilkan pakar lumba kereta terkenal Alex Yoong, Gaby Dela Merced dan Michele Bumgarner.-Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.