Masjid Benteng Kekang Perpecahan Umat Islam – YDP Agong

KUALA  LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah hari ini bertitah masjid bukan sekadar simbol tetapi ia harus menjadi sumber kepada kemajuan dan penentu hala tuju masa depan umat Islam di negara ini.

 

Seri Paduka turut mahu institusi masjid diperkukuh bagi memastikan ia mampu berperanan sebagai benteng untuk mengekang sebarang perpecahan dalam masyarakat.

 

Selain itu, institusi masjid juga diharap dapat membantu masyarakat mendepani isu-isu yang dihadapi mereka.

 

“Beta berharap institusi masjid akan sentiasa menjadi penyelesai kepada cabaran yang berlaku dalam masyakat sama ada dalam isu keruntuhan aķidah, moral dan sebagainya,” titah baginda ketika melancarkan sambutan Jubli Emas 50 tahun Masjid Negara di sini hari ini.

 

Turut berangkat hadir Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah.

 

Tetamu lain ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

 

Dalam pada itu, Tuanku Abdul Halim turut menekankan pentingnya kedudukan dan kesucian Masjid Negara sebagai warisan negara supaya sentiasa dijaga dan umat Islam terus mengimarahkan masjid dengan pelbagai program yang sesuai.

 

“Memandangkan  Masjid Negara terkenal di seluruh dunia, maka sewajarnya ia sentiasa diurus berdasarkan model pengurusan cemerlang yang boleh dijadikan contoh oleh semua masjid di negara ini,” titah Seri Paduka.

 

Tuanku Abdul Halim turut memuji kejayaan negara mewujudkan pengurusan hal ehwal Islam yang cemerlang dalam segenap bidang termasuk pengurusan institusi masjid.

 

Seri Paduka bertitah realitinya ialah usaha ke arah memperkasa pengurusan masjid merupakan usaha bersifat kesinambungan antara pelbagai pihak.

 

Pada majlis sama, Seri Paduka berkenaan melancarkan buku khas Masjid Negara serta syiling peringatan dan setem khas sempena Jubli Emas Masjid Negara. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.