Pesawat Malindo Air, Tangguh Perjalanan Kerana ‘Bom’

Subang – Sebuah pesawat milik Malindo Air yang sepatutnya berlepas ke Pulau Pinang pada jam 3.40 petang ditunda selepas juruterbang membuat panggilan kecemasan kepada pusat kawalan.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Azmi Abu Kassim berkata, panggilan itu dibuat selepas seorang penumpang pesawat jenis ATR 60 itu menyebut perkataan ‘bom’ ketika pemeriksaan dilakukan oleh kru penerbangan.

“Selepas penumpang melepasi pintu masuk mereka akan diperiksa lagi untuk kali kedua bagi memastikan tidak berlaku kesilapan menaiki pesawat.

“Ketika itulah seorang penumpang dipercayai lelaki tidak berpuas hati dan mempersoalkan tindakan kru sambil berkata, kenapa perlu periksa lagi bukan ada bom pun,” katanya dalam sidang media di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), tadi.

Katanya, kru penerbangan kemudiannya melaporkan perkara itu kepada juruterbang sebelum memaklumkan pusat kawalan untuk menangguhkan penerbangan.

Katanya, sepasukan anggota polis dari Unit Pemusnah Bom dan Unit Anjing Pengesan (K9) melakukan pemeriksaan rapi terhadap pesawat, anak kapal dan 37 orang penumpang termasuk seorang bayi.

“Semua anak kapal dan penumpang diarahkan turun dan masuk ke sebuah bilik khas manakala pesawat ditunda ke bahagian khas untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

Katanya, operasi tamat kira-kira jam 7.15 malam dan pesawat disahkan selamat. Hanya 35 penumpang dijadualkan akan berlepas dengan pesawat sama jam 9.30 malam ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.