‘Kisah’ Di Lebuh Raya

Musim perayaan ini, jalan raya di seluruh negara pastinya sesak dengan pertambahan trafik kerana rata-ratanya ingin pulang ke kampung halaman masing-masing untuk bertemu keluarga tersayang.

Apa pun berhati-hatilah di jalan raya untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan kita selamat sampai ke destinasi yang dituju.

Sambil itu, mari kita lihat lima kisah seram lebuh raya untuk bacaan ringan pembaca, seperti memetik laporan MD.

1. Genting Sempah

Banyak kisah yang sering didengari mengenai terowong Genting Sempah ini apatah lagi ia merupakan lebuh raya Karak yang sememangnya terkenal dengan pelbagai ‘kisah’.

Sebelum ini, sudah banyak kemalangan melibatkan kenderaan yang melalui jalan tersebut membuatkan orang ramai begitu berhati-hati ketika memandu di kawasan tersebut.

2. Gua tempurung

Kawasan ini sememangnya terkenal sebagai kawasan kemalangan dan sering dipenuhi dengan kenderaan yang bertali arus.

Terdapat juga kisah seram yang apabila pemandu diganggu dengan penampakan sewaktu memandu lewat malam hingga menyebabkan kemalangan.

3. Lebuhraya Sultanah Bahiyah

Lebuh raya ini cukup sinonim dengan penduduk di Alor Setar dan telah menjadi saksi kepada beratus-ratus kemalangan maut.

Seorang penulis berkongsi kisahnya apabila terlibat dengan kemalangan di kawasan tersebut hingga menyebabkan kakinya terpaksa dimasukkan besi.

Punca kemalangan masih lagi tidak dapat dikenal pasti kerana menurutnya, dia seakan-akan dipukau hingga hilang kawalan ke atas kenderaannya.

4. Jalan Puncak Alam

Pada mereka yang sering melalui kawasan itu mesti tahu bagaimana keadaan jalan rayanya yang sunyi sepi terutamanya pada waktu malam, malah ada juga filem yang dihasilkan berkisarkan kisah-kisah mistik di jalan tersebut.

Antara kisah yang didengari ialah mengenai orang ingin menumpang kenderaan ke lokasi lain dan kemudiannya hilang apabila tiba di tempat tersebut.

5. Lebuh raya Karak

Tidak lengkap senarai ini jika nama lebuh raya ini tidak disertakan sekali, pelbagai kisah kita dengari mengenai Karak yang mampu membuatkan bulu roma kita tegak.

Antara kisah-kisah yang sering didengari ialah kereta volkswagen kuning, penampakan dan ada yang menumpang kenderaan sewaktu melalui jalan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.