Dewan Rakyat Bincang Isu Penemuan Kubur, Kem Pendatang Hari Ini

KUALA LUMPUR – Isu penemuan kawasan perkuburan besar di Perlis akan dibincangkan di Dewan Rakyat pada persidangan sebelah petang hari ini apabila usul mengenainya diluluskan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ismail Mohamed Said.

 

Menurut Ismail, usul itu memenuhi tiga kriteria utama iaitu merupakan perkara tertentu, berkepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

 

“Oleh itu, saya membenarkan usul ini dibahaskan mengikut Peraturan Mesyuarat 18 3(b), yang perbahasannya bermula pukul 4.30 petang dan akan ditangguhkan pada 5.30 petang.

 

“Perbahasan akan dibenarkan selama 30 minit dan kerajaan akan menjawab selama 30 minit,” katanya.

 

Usul itu dikemukakan Gooi Hsiao-Leung (PKR-Alor Setar) yang antara lain bertujuan mendapatkan penjelasan Kementerian Dalam Negeri mengenai keselamatan negara.

 

“Sebanyak 139 buah kubur dan 28 kem pemerdagangan manusia telah ditemui dalam kawasan Malaysia, ini melibatkan kepentingan orang ramai kerana sempadan negara kita tidak selamat,” katanya.

 

Pada Isnin, polis menemukan kubur dan kem pemerdagangan manusia berkenaan di Wang Kelian, Perlis di sempadan Malaysia-Thailand.

 

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata penemuan kubur itu termasuk satu kawasan perkuburan yang mayatnya sudah reput dan hanya tinggal kulit dan tulang sahaja, dipercayai ditinggalkan tidak sampai dua minggu.- BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.