China Haramkan Nama Anak Lambang Radikal

BEIJING – Pihak berkuasa China mengharamkan ibu bapa Islam di negara itu menamakan anak mereka dengan nama yang didakwanya melambangkan radikal.

Menurut radio Free Asia, pihak berkuasa wilayah Autonomi Xinjiang, tempat lebih separuh Muslim negara itu menetap dilapor mengeluarkan senarai 29 nama termasuk, Jihad, Imam dan Saddam yang dilarang digunakan penduduk wilayah itu, lapor Metro.

Muslim di wilayah itu sudahpun diharam berjanggut atau memakai purdah di tempat awam, sebahagian daripada langkah China untuk apa yang didakwanya tindakan mengekang keganasan.

Kanak-kanak yang diberi nama yang terkandung dalam senarai itu akan dinafikan identiti mereka dari segi perundangan, lapor Radio Free Asia.

Seorang pegawai di balai polis di Urumqi, ibu negeri Xinjiang mengesahkan peraturan baru itu.

Menurutnya, bayi dengan nama yang diharamkan itu tidak akan memperoleh Hukou, pendaftaran kelahiran di China sementara pegawai di pusat pendataran Hukou akan diberi latihan untuk mengenal pasti nama yang dibenarkan.

Kongres Uighur Sedunia berkata, pengharaman baru itu yang dikenali sebagai ‘Peraturan Menamakan Bayi’ untuk Etnik Minoriti’ disebarkan menerusi risalah.

Pertubuhan yang berpusat di Jerman itu juga berkata, ini bukan kali pertama nama Islam diharamkan di Xinjiang.

Pengharaman itu dikuatkuasakan ketika pihak berkuasa Xinjiang melancarkan tindakan yang didakwanya bertujuan untuk mengekang ‘pelampau agama’ di wilayah itu.

Bulan lalu, peraturan baru diluluskan oleh Dewan wilayah berkenaan yang mengharamkan 15 jenis tingkah laku yang dipercayai ada hubungan dengan fahaman pelampau agama.

Ia termasuk memakai purdah, janggut panjang, enggan menonton siaran stesen televisyen kerajaan dan memperoleh pelajaran kebangsaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.